keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Syntymäpäiväsukat

 Ystävälläni oli tammikuussa syntymäpäivät ja hän toivoi pitkävartisia, kauniita sukkia. Valitsin malliksi Niina Laitisen Ystäväpäiväsukat vuodelta 2017.





Aloitin ohjeen suuremmalla pohkeen koolla ja valitsin kuvioita oman mieleni mukaisesti. Kun varsi oli toivotussa mitassa, minulla oli kantapään kohdalla 8 silmukkaa liikaa. Jätin liialliset silmukat jalkapöydän puolelle ja tein kantapään ohjeen mukaisesti. 




Jouduin hiukan säätämään kiilakavennuksissakin, että sain jalkateräosalta silmukat täsmäämään. Tein kiilakavennuskohtaan ylimääräisiä raitakerroksia ylimääräisten kavennusten vuoksi.




Jalkateräosassa valitsin myös mieleisiäni kuvioita. Loppuun neuloin kärkikavennukset tiheämmin ja ihan loput silmukat silmukoin. Näin sain saajalleen sopivat sukat.




Neuloin sukat Novitan Nallesta, ne ovat naisten kokoa 41 ja lankoja kului yhteensä 154 grammaa. Neuloin sukat numeron 3 puikoilla kaksi sukkaa samassa tahdissa mutta omilla puikoillaan. 




Sain pyynnön puolitoista viikkoa ennen syntymäpäiviä ja ne valmistuivat edellisenä iltana kun merkkipäivä oli. Muutoin ne olisivat olleet aiemmin valmiina, mutta välissä piti neuloa SukkaFinlandian kilpailusukat.

sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Joulumekko

Ompelin itselleni joulun viettoon trikoomekon. Malli on Jujunan Adalmiinan kaavalla tehty. Jätin vain taskut pois.







Trikoo on ostettu Eurokankaasta ja sitä kului 2 metriä.




Saumat ompelen saumurilla ja käänteet huolittelen nykyään aina hunajakenno-ompeleella. Pääntiellä on alavara. Trikoossa on hopeanvärisiä sydämiä, hopeiset kohdat ovat hiukan koholla trikoon pinnasta.


torstai 21. tammikuuta 2021

Pari Lehmusten kaupunkia

 Neuloin vielä kaksi Lehmusten kaupunki hattua/pipoa. Mustan annoin kampaajalleni joululahjaksi ja punaisen neuloin itselleni.




Harmaat langat molemmissa pipoissa on Arwettaa. Musta pörröinen lanka on Isager silkki-mohairia. Punainen pörrölanka on Gepard Kid Seta silkki-mohair lankaa. Kaikki langat olen ostanut Snurren lankakaupasta Helsingistä.





Kumpikin pipo painoin 50 grammaa, lankoja kului siis yhteensä 100 grammaa. Harmaita Arwetta lankoja jäi yli, koska ostin niitä alunperinkin liikaa. Neulon niistä sukkia tai Gnome tonttuja.

maanantai 18. tammikuuta 2021

Angelika

 SukkaFinlandia toisella etapilla sukkien malli oli Niina Laitisen suunnittelemat Angelikat. Etappi alkoi lauantaina 16.1.21 klo 15. Minulla oli hoidettavia asioita niin, että pääsin aloittamaan sukkien neulonnan vasta klo 17. 




Malli oli onneksi helppo ja kohtuullisen lyhytvartinen. Sukat neulottiin myös hiukan paksummalla langalla, itse käytin Novitan Nallea värissä Heinä.




Sain ensimmäisen sukan valmiiksi neljän ja puolen tunnin jälkeen, toisessa sukassa menikin paljon enemmän aikaa. Toinen sukka neuloutuu yleensä nopeammin, kun malli on jo hiukan tuttu. Itselle oli vaikeuksia pysyä hereillä aamuyön tunteina, joten taukoja piti pitää useammin. Koirat ihmettelivät useita lyhyitä kävelyjä kirpakassa pakkasyössä ulkona.




Minun sukkani olivat valmiit sunnuntaiaamuna klo 6. Vielä päättely ja pikaiset vaatimusten mukaiset kuvat ja maalissa olin sijalla 28. 




Sukissa on pitsikuvioinen varsiosa, kierrettyä joustinta oleva kantapää, pitsiä jalkapöydän päällä ja kärjessä leveä nauhakavennus. Pidin sukissa erityisesti Niina Laitisen tavasta jatkaa pitsiä ihan sukan kärkeen saakka, hän osaa suunnitella pitsin päättymään kauniisti. 




Sukista tuli minulle hiukan suuret, mutta tätä osasin odottaakin. Ohje oli koolle 38-39 ja sen kokoiset sukat sain aikaiseksi. Neuloin sukat puikoilla numero 2,75 ja lankaa kului yhteensä 77 grammaa. 

lauantai 16. tammikuuta 2021

Joululahja paita

Ompelin aviomiehelle joululahjaksi t-paidan. Ompelin vastaavan paidan edelliseksi jouluksi. 







Trikoo on ostettu Eurokankaasta ja sitä kului 1 metri. Aviomies ei käytä pitkähihaisia paitoja vaan tykkää lyhythihaisista paidoista.



Mallin otin olemassa olevasta paidasta ihan laittamalla paidan kankaan päälle ja reippaasti leikkaamalla. Ompelu oli nopeaa saumurilla. Käänteet huolittelin ompelukoneen hunajakenno-ompeleella.

keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Lyhyitä varsia

Syksyn työtehtävistä suuri osa tapahtui teams palavereissa. Jos oli sellainen palaveri, jossa en itse ollut paljon äänessä pystyin neulomaan yksinkertaista sukkaa.


Ensimmäinen sukkapari on neulottu petroolin värisestä Kirjopirkka langasta ja kantapää on Nurjan merinosukkalankaa.



Sukissa on varressa 20 kerrosta joustinta, hollantilanen vahvistettu kantapää, resori jalkaterän päällä sekä sädettäimen kärkikavennus.




Neuloin sukat 2,5 mm puikoilla, lankoja kului yhteensä 44 grammaa. Sukat ovat naisten kokoa 38.


Kantapään lanka on samaa kuin Handun sukkalankusta neuloituissa sukissakin.

Toinen lyhytvartinen sukkapari on neulottu ruskeasta Fabelista ja Wool Me Oncen merinosukkalangasta.





Näissä sukissa on ihan samat tiedot kuin petroolin värisissäkin sukissa.

sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Roihu

Tämän vuotinen SukkaFinlandia starttasi loppiaispäivänä klo 8. Sukkamallin on suunnitellut Outi Montonen ja sukkien nimi on Roihu.

Sukkamalli vaati tarkkaavaisuutta erilaisten palmikoiden muodossa. Sukat aloitettiin varresta ja niissä oli erikoinen fleedge kantapää. Kantapää onkin minusta näissä sukissa erityisen kaunis, sekä kiilalisäysten, että kantapään palmikoiden vuoksi.




Sain loppiaispäivänä tehtyä molemmista sukista varret kiilalisäyksiin asti. Loppiaisen jälkeisenä päivänä neuloin työpäivän jälkeen ensimmäisen sukan valmiiksi. Perjantai-iltana töiden jälkeen neuloin toisenkin sukan valmiiksi. Maaliin saavuin lauantain puolella klo 00.50 ja sijoitukseni oli 34. Olen tähän tulokseen erittäin tyytyväinen.






Suhtaudun tämän vuotiseen kilpailuun rennosti, teen mahdollisuuksien mukaan parhaani,  mutta en aio stressata tuloksista. Ihan ensimmäisenä vuonna en saanut tehtyä kuin puolet sukista, toisena vuonna menestyin paremmin (parhaiten tähän asti) ja viime vuonna jouduin keskeyttämään kilpailun olkapään tulehduksen vuoksi. Joten vaihtelevaa menestystä on tullut. Tiedän, etten pääse missään nimessä kärkisijoille, koska neulomisnopeuteni on aika hidasta.

Sukista tuli todella kauniit, kantapään lisäksi pidän erityisesti kuvion loppuvaiheesta jalkaterän päällä, kuvio kaartuu hienosti loppua kohden.




Sukkien varret olivat todella pitkät ja sukan varsiosa ei tuntunut loppuvan koskaan. Neuloin sukat 2,25 mm pyöröpuikoilla yhtä sukkaa kerrallaan. Kuvio tuntui niin haastavalta, että olisin mennyt ihan sekaisin kahta sukkaa yhtäaikaa neuloessa. Keskellä takana ja keskellä edessä olevan kuvion olisi saanut tehdä peilikuvaksikin, mutta siihen eivät aivoni enää pystyneet. Onneksi kisassa sai tehdä kaksi samanlaista sukkaa. 





Jos varsiosa tuntui pitkältä, niin jalkateräosastakin tuli pitkä. Sain kisavaatimusten mukaisella M koolla noin kokoa 42 olevat sukat. En olisi pystynyt neulomaan pienemmillä puikoilla ja mielestäni neulepintani on ainakin silmämääräisesti katsottuna riittävän tiheää. 





Liian suurien sukkien neulominen on ollut minulle aiemminkin ongelmana näissä SukkaFinlandian sukissa. Kisasukista onkin tullut miesten kokoisia esim. Päivä ProvencessaImpromptu ja Trapetsitaiteilija Annika malleissa. Onneksi aviomies on hyväksynyt kaikki sukat, jotka olen hänelle lahjoittanut, hän otti nämäkin ilomielin vastaan. Onneksi lankavalintani ei ollut hempeimmästä päästä vaikka aviomies kuluttikin Trapetsitaiteilija Annika sukat aikoinaan ihan puhki. Tosin aviomiehenkin mielestä varret olivat hänen makuunsa liian pitkät.

Lankana käytin Aaran mielenmaiseman Lokakuun nimikkolankaa ja sitä kului yhteensä 92 grammaa. Nämä ovatkin ensimmäiset tänä vuonna valmistuneet sukat.