tiistai 30. marraskuuta 2021

Tumma mekko

Tarvitsin mustan mekon ystäväni hautajaisiin elokuun lopulla. Nyt vasta sain kirjoitettua tästä postauksen.




Trikoo on ostettu Eurokankaasta, sitä kului 2 metriä






Ompelin mekosta lyhythihaisen, niin se ei ole liian kuuma kesälläkään.



Kaava on vanha tuttu, Jujunan Adalmiina. Itse pidän tästä mallista ilman taskuja. 






Näin pikkujouluaikaan mekko sopii jakun kanssa pidettäväksi talven juhlissa. Tai mekon voi laittaa töihin neuletakin kanssa.



perjantai 26. marraskuuta 2021

Kaksospojille sukat

 Kaksospojilla ei ollut tälle syksylle sopivia villasukkia kumisaappaisiin laitettavaksi. Neuloin heille uudet sukat koossa 30.




Neuloin sukat Novitan Nalle langasta ja puikoilla numero 3. Lankaa kului yhteensä 90 grammaa.




Neuloin sukat saman värisiksi, mutta aloitusresori, kantapää ja sukan kärki ovat eri väriset. Näin sukat erottaa toisistaan, mutta ovat riittävän samanlaisia keskenään. 

tiistai 23. marraskuuta 2021

Tummia puseroita ja mekko

 Ompelin kummitytölleni muutaman trikoopaidan ja mekon. Puseron mallina käytin hänen vanhaa paitaansa, joka oli jo rikki.




Tumma, yksivärinen trikoo on ostettu Eurokankaasta. Tekstillinen trikoo on ostettu Ommelliselta.




Ompelen trikoovaatteet aina saumurilla ja huolittelen käänteet hunajakenno-ompeleella.




Trikoita kului 2 metriä/pusero. 






Mekon malli on vanha tuttu Jujunan Adalmiina, joka on osoittautunut luottokaavaksi sekä kummitytön mekkoihin että omiin mekkoihini. Kummitytön mekossa on taskut. 







Mekkoon kului trikoosta 2,5 metriä. Trikoo on ostettu Eurokankaasta.

lauantai 20. marraskuuta 2021

Hiusdonitseja pikkujouluihin

 Ystävälläni oli 1990-luvun teemaiset pikkujoulujuhlat. Hän pyysi minua ompelemaan hiusdonitseja kaikille osallistujanaisille.




Ompelin hiusdonitsit pinkistä paljettineuloksesta, jota oli jäänyt tyttöjen joulupuseroista




En huomannut ottaa valokuvia ompelun vaiheista, mutta hyvän hiusdonitseja ompeluohjeen löydät Käsityökekkerit blogista.







Kankaankulutusta en oikein laskenut, kun tein hiusdonitseja lopusta jäljellä olleesta tilkkumateriaalista, mutta laitetaan kulutukseksi nyt vaikka 40 cm. Tein hiusdonitseista hiukan eri kokoisia tilkkumateriaalin riittävyyden mukaan.






Kaksi viimeistä kuvaa on pikkujouluista, jossa hiusdonitsit ovat käytössä. 

torstai 18. marraskuuta 2021

Puseroihin lisää käyttöaikaa

Olin ommellut tytölle trikoopuseroita koossa 146 cm. Nyt tyttö on venähtänyt pituutta jo kokoon 152 cm ja hiukan ylikin. Ompelemani puserot olivat miehustaosuudesta vielä riittävän pitkiä, mutta hihat olivat jääneet lyhyiksi.




Lapsi toivoi, että pidentäisin hihoja, koska puserot olivat vielä mieluisia. Kaivelin ensin tilkkuvarastojani, olisiko sinne jäänyt alkuperäisistä ompeluista tilkkuja jäljelle. Olisikin jatkanut hihoja alkuperäisillä trikoilla. Harmikseni jämätilkuista oli jo ommeltu baby born nukeilla vaatteita eikä tilkkuja ollut.






Toinen vaihtoehto olisi ollut lisätä hihoihin riittävän pitkät resorit,  mutta lapsi ei pitänyt ideasta. Päätin sitten vaihtaa hihat kokonaan. Ostin yksivärisiä trikoita niin, että yhdestä trikoosta sain kahteen paitaan hihat. Yritin löytää suunnilleen keskenään sopivat värit.

Purin vanhat hihat pois ja leikkasin samalla mallilla pidemmät hihat yksivärisistä trikoista ja ompelin paikoilleen. Trikoita kului 70 cm/väri eli yhteensä 2,1 metriä.




Viimeisessä kuvassa uusi, yksivärinen hiha ja poistettu vanha hiha. Pituutta tuli lisää noin 10 cm. Olen iloinen, että lapsi pyytää korjaamaan vaatteita sen sijaan että ostettaisiin tai ommeltaisiin  aina uutta. Toki lapsen kasvaessa joutuu/saa ommella uuttakin.

tiistai 16. marraskuuta 2021

Kaulureita

 Olen seurannut Jonna Kapelan Omin tassuin podcastia. Hänellä oli podcastissa viime vuoden syksyllä joululahjaneuleina kauluri nimeltä Neck Warmer




Päätin neuloa pari kauluria Eryza neuletakista ylijääneillä langoilla. Lankana on Dropsin merino extra fine ja tämä oli hyvä lanka, koska se ei kutita kaulalla olleessaan. Lankaa oli sen verran, että se ei riittänyt ihan kokonaan kahteen kauluriin, niin lisäsin alaosaan Novitan 7 veljestä lankaa. Varastossani olisi varmasti ollut harmaatakin 7 veljestä, mutta halusin hieman kontrastia, niin valitsin vaaleansinisen langan.





Neuloin ohjeessa olleilla kahdella eri versiolla kaulurit käyttäen puikkoja numero 3,5. Alaosan levennykset tehdään kahdella eri tavalla. Lankoja kului yhteensä 207 grammaa.





Annoin kaulurit ja edellisessä postauksessa olleet pipot lahjaksi. Kaksi henkilöä sai pipon ja kaulurin ja muut saivat vain pipon.

Yhden vastaanottajan koira oli löytänyt sekä pipon että kaulurin ja nauttinut niiden tuhoamisesta erittäin paljon. Saajan ilo oli siis hyvin lyhytaikainen.


lauantai 13. marraskuuta 2021

Harmaita pipoja

Kun  neuloin Eryza neuletakkia, niin minulta loppui merino extra fine lanka kesken niin, että molemmat hihat oli aloitettu. Ostin lisää lankaa hihoihin, mutta en osannut oikein arvioida paljonko lankaa tarvitsen. Ostin sitten hiukan liikaa lankaa.




Minulla oli jäljellä myös Dropsin Kid-Silk lankaa neuletakista, joten jatkoin näiden kahden langan yhdistelmällä ja neuloin muutaman pipon.





Ensimmäinen pipomalli on Two by two, resoripipo. Neuloin ensimmäisen pipon puikoilla 3,5 ja toisen pipon puikoilla 3. Pipoista tuli oikein hyvät ja sopivat naisille. Lankaa kului kahteen pipoon 209 grammaa.







Toinen pipomalli on perinteinen Jacques Cousteau pipo. Olen näitä pipoja neulonut toissavuonna sukulaisilleni joululahjoiksi. Tässäkin neuloin ensimmäisen pipon puikoilla numero 3,5 ja toisen pipon puikoilla numero 3. Näihin kahteen pipoon kului lankaa 190 grammaa.






Viimeinen pipomalli on neulottu Lankakaapin basic pipon ohjeella. Tämän pipon neuloin viimeiseksi ja neuloin sen niin pitkäksi kuin Kid-Silk mohair-silkkilankaa riitti. Viimeiseen pipoon kului lankaa 89 grammaa. 

Sain siis käytettyä mohair-silkin loppuun ja lopuista merinolangoista neuloin kaulureita. Ne näette seuraavassa postauksessa.