keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Hellemekot työille

Tänä kesänä olemme saaneet nauttia helteestä, välillä jopa tukahduttavan kuumasta säästä. Neiti V. toivoi hihatonta mekkoa kesäksi, kun kesän alussa kysyin kesävaatetoiveita.

Sain vihdoin ommeltua hänelle koossa 134 cm kaksi hellemekkoa ja samalla ompelin pikkusiskolle koossa 104 cm vastaavat mekot.


Jos tänä kesänä ei enää tule lämpimiä ilmoja, niin oletettavasti mahtuvat vielä ensi kesänäkin.

Isosiskon mekot on ommeltu Allt om handarbete sömnadsmagasin 8/2017 kaavalla.


Mekoissa on hihaton yläosa ja puolikello helmaosa. Pandatrikoo on ostettu Eurokankaasta ja pallollinen trikoo on ostettu Masan kangaspalasta Hyvinkäältä. Molempia trikoita kului 1 metri, yhteensä 2 metriä.







Pikkusiskon mekkojen kaava on Ottobre 3/2017 lehdestä. Kaava oli tunikapituiseen paitaan, josta otin siis yläosan kaavan. Ensimmäiseen mekkoon leikkasin kaavan noin vyötärön korkeudelta poikki ja lisäsin puolikellon helmaosan.



Kissatrikoo on ostettu Masan Kangaspalasta Hyvinkäältä. Sitä kului mekkoon 0,85 metriä.


Toiseen mekkoon ei riittänyt trikoo puolikellohelmaan, joten liitin alkuperäisen kaavan takaisin ja leikkasin vapaalla kädellä hiukan levenevän helman mekkoon.


Toisen mekon trikoo on ostettu Eurokankaasta. Sitä kului mekkoon 0,8 metriä.

maanantai 29. heinäkuuta 2019

Paitapuseroita töihin

Kesäloma alkaa olla lopuillaan ja syksyn työt kutsuvat. Ompelin töitä varten pari paitapuseroa.


Ensimmäinen paitapusero on ommeltu brodyyrikankaasta, 100% puuvillaa. Kangas on ostettu Eurokankaasta ja sitä kului 1,6 metriä.


Paitapuserossa edessä napitus ja pääntiellä on pystykaulus. Edestä napituskaitale kaartuu hieman niin, ettei napitus tule ylös saakka. Kaulus asettuu kaulan lähelle.
 

Leikkasin kankaan poikittain niin, että pitsin kaarireuna jäi helmaan ja hihansuihin kauniisti.



Toinen paitapusero on ommeltu 100% puuvillakankaasta. Kangasta kului 1,4 metriä. Kangas on ostettu Wexleriltä Lahdesta. (kangaskauppaa ei enää ole olemassa)


Kaava on molemmissa paitapuseroissa sama,  Ottobre 5/2018 lehdestä. Tähän paitapuseroon tein hihansuihin rannekkeet halkiolla.


Kankaassa on ihania tilkkutyömäisiä kuvioita, joka näyttävät kuin olisivat jälkikäteen tehtyjä paikkoja. 



Molemmista paitapuseroista tuli oikein passelit työkäyttöön. Tykkään.

lauantai 27. heinäkuuta 2019

Kesäpuseroita

Tänä kesänä on ollut suuri ompeluinnostus, vaikka ulkonakin on ollut erittäin hyvät ulkoilukelit. Illalla ja yöllä on ollut aikaa ommella. Uusi saumuri on ollut ahkerassa opettelussa.

Ompelin itselleni kesäpuseroita, vaikka kesä on almanakan mukaan jo kääntymässä syksyyn päin.



Ensimmäinen pusero on ehdoton lempparini. Siinä on neliön muotoinen pääntie ja miehusta ja hihat on rypytetty pääntiekaitaleeseen. Hihansuut on myös rypytetty hihansuukaitaleeseen. Hihasta tulee näin hiukan pallomainen. 


Rakastan tätä retrokuosista oranssia kangasta. Pääntiekaitaleet ovat kaksinkertaiset ja tukikankaalla vahvistetut.


Kankaat on 100% puuvillaa ja ne on ostettu Wexleriltä Lahdesta (kauppa ei ole enää toiminnassa). Kankaita kului yhteensä 2,15 metriä.


Pitkä hiha olisi ollut vielä mieluisampi, mutta kankaita ei riittänyt. Tai siis oranssipohjaista ei riittänyt enkä halunnut toisesta kankaasta hihoja. Kaavassa oli onneksi sekä lyhythihainen että pitkähihainen versio. Kaava on Ottobre 2/2010 lehdestä.


Toinen paita on pallokuvioista puuvillakangasta, myös Wexleriltä. Kangasta kului 1,85 metriä.


Kaava on Allt om handarbete sömnadsmagasin 5/2010 lehdestä. Mallissa on edessä kaarroke, jonka alareunassa on pienet rypytykset. Edessä on napitus. Pääntiellä on alavarat, jolloin pääntie asettuu kauniisti.


Hihat ovat  3/4 pituiset ja hihansuissa on kuminauharypytys.




Kolmas paita on raidallista puuvillakangasta, myös Wexleriltä. Kangasta kului 2,0 metriä.


Kaava on Allt om handarbete sömnadsmagasin 7/2010 lehdestä.  Pääntiellä on alavara. Olkapäillä on pienet kaarrokkeet, joiden alareunassa etukappaleella on vähän rypytystä.



Paidassa on edessä halkio, joka suljetaan solmittavalla nauhalla. Aluspaidan kanssa voisi halkiota pitää avonaisenakin.



 Hiha on lyhyt ja hihansuussa on kuminauharypytys.



Asetin itselleni pienen toiveen, että tänä vuonna ompelisin myös joustamattomista kankaistani jotain. Ompelen niin paljon lasten vaatteita trikoosta, että joustamattomien kankaiden ompelutavat alkavat ruostua.Tällä kertaa ompelin kaikki puserot eri kaavoilla, joka on harvinaista minulle. Tykkään erittäin paljon kaikista malleista.

tiistai 23. heinäkuuta 2019

Jämälangoista sukiksi

Olen koko kesäloman neulonut enemmän tai vähemmän jämälankasukkia. Tämän kesän teemana on ollut palkkiraitasukat ja ohuet sukkalangat. Esittelen tässä viimeiset seitsemät sukat.






Ensimmäiset kolme paria on lyhytvartisia palkkiraitasukkia. Kaikissa on sama kaava: 56 silmukkaa, neulottu puikoilla numero 2,5. Alussa on 15 kerrosta 2o, 2 n resoria, sen jälkeen hollantilainen laatikkokantapää. Jalkateräosassa on 17 kerroksen palkkeja ja lopussa sädettäinen kärkikavennus.






Ensimmäiset palkkiraitasukat on neulottu turkoosista Skein Queen langasta, josta neuloin Palmikkoretki sukat ja Hot socks Pearl color langasta, josta neuloin Dionysos sukat.









En tasannut mitenkään raitalankaa vaan jatkoin suoraan toiseen sukkaan siitä, mihin edellisen sukan lopussa jäin. Sukkiin tulikin hauskasti toiseen vihreämpi osuus keltaisemman osuuden kohdalle ja päin vastoin. Lankaa kului vihertäviin sukkiin 40 grammaa.






Toiset palkkiraitasukat on neulottu samoin kuin aikaisemmat kahdet palkkiraitasukat. Näissä sukissa on käytetty varresta alkaen Arwettaa, Teetee shopin rainbow sock, Roosa nauha sukkalanka, Austerman step classic, Teetee shopin rainbow sock, Arwetta ja Roosa nauha sukkalanka. Liloihin sukkiin kului yhteensä lankoja 40 grammaa.







Kolmannet palkkiraitasukat on neulottu Roosa Nauhan sukkalangasta. Pinkkeihin sukkiin kului lankaa 40 grammaa.




Kolmas sukkaerä on puhtaasti  jämälankoja. Kaksien ensimmäisten sukkien langat ovat jääneet Stephen&Penelopen kaupasta Amsterdamista ostetuista langoista. Lila-turkoosit sukat löydät täältä ja punaiset löydät täältä. Kantapäissä on turkooseissa sukissa Skein Queen lankaa ja punaisissa on kantapäässä ja kärjessä Dropsin Fabelia. Turkoosi-lilat sukat painoivat 43 grammaa ja punaiset painoivat 41 grammaa.








Kolmannet on neulottu Suomi 100 raitalangasta, jota vuonna 2017 myi Taitoshop. Olin aiemmin virkannut langasta pikkukukkaron.
Nämä sukat painoivat 41 grammaa.








Viimeiset sukat ovat ihan perussukat, joissa jalkapöydän päällä kulkee 2 o, 2 n resori. Keltakirjava lanka jäi Diamondy sukista.
Kantapää ja kärkikavennukset on Roosa nauha lankaa. Sukat painoivat 48 grammaa.




 
Vain viimeiset sukat päätyvät sukkalaatikkooni, kaikki muut menevät lahjoituksena joululahjoiksi. Kaikki sukat ovat naisten kokoa 37-38.

perjantai 19. heinäkuuta 2019

Palmikkoretki

Neuloin Skein Queen langasta ihanat Palmikkoretki sukat. Ohje on Suuri Käsityö lehdessä 3/2019 ja ohjeen on suunnitellut Annajohanna.


Pidän näissä sukissa erityisesti siitä, että ne ovat epäsymmetriset, siis erikseen oikean ja vasemman jalan sukka.


Pitsikuvio jalkaterän päällä ja varressa on todella kaunis. Ohjeessa kaaviokuvio oli vain yhteen kertaan ja itse piti päätellä kuvio toiseen sukkaan peilikuvaksi. Tämä tuotti hiukan haasteita, mutta loogisuudella selvisin.



Alkuun epäilin, että kantalapusta tulee liian pitkä, kun kuvio piti neuloa ensin loppuun ennen varren kuviota. Jalassa kantalappu tuntui sopivan pituiselta. Sukat siis aloitettiin varpaista ja pääteltiin varteen.


Varren lopussa on minusta todella kaunis epäsäännöllinen resori, se myötäilee palmikkokuvion loppuosaa kauniisti. Neuloin sukat looppaamalla eli pyöröpuikoilla, yksi sukka kerrallaan. Puikot olivat 2,25 mm kokoiset. Lankaa kului 74 grammaa. Nämä sukat pääsevät sukkalaatikkooni.