torstai 28. helmikuuta 2019

Varpuset

Näiden sukkien ohjeen Niina Laitinen julkaisi vuoden 2018 joulukalenterisukkina. Olen niin onnellinen siitä, että Niina muistaa meitäkin, jotka eivät tarvitse polvisukkia.




Käytin malliin Novitan Nalle lankaa, neuloin puikoilla numero 3. Lankaa kului yhteensä 82 grammaa.


Lanka on oikeasti farkunsinistä vaikka se näyttää kuvissa harmaalta ja vihreämmältä. 

 
Nämä ovat niin kauniit, että pääsevät sukkalaatikkooni.

keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Halo

SukkaFinlandia viides etappi alkoi lauantaina 23.2.19 klo 10. Aloitin sukat ihan julkaisun kellonlyömällä. Minulla oli kaksi erisuuruista punaista kerää Roosa Nauha sukkalankaa varattuna tätä etappia varten. Sain neulottua puolessatoista tunnissa molempiin sukkiin kärkialoituksen ja lisäysten verran ennen kuin lähdin omiin menoihin. 

Palasin iltapäivällä kotiin ja jatkoin neulomista klo 18 aikoihin. Neuloin ensimmäisen kerän ja samalla ensimmäisen sukat viimeistä edelliseen kuvioon saakka valmiiksi ja toista sukkaa kiilalisäyksiin saakka. Sukat siis aloitettiin kärjestä varteen. Menin nukkumaan kahden aikaan yöllä. Heräsin sunnuntaina kahdeksalta jatkamaan neulomista. Sain sukat valmiiksi neljältä iltapäivällä. Nopeasti lankojen päättely ja kuvaaminen kisaorganisaatiolle.



Malli oli Veera Välimäen suunnittelemat Halo sukat. Sukissa on palmikon siirtoja koko sukan matkalla ja palmikoiden väleissä on sukan edessä ja molemmilla sivuilla ainaoikein panelit. Takana tuota ainaoikein panelia ei ole. 

En ole oikein varma mitä tästä mallista oikein sanoisin. Kilpailussa ei tällä kertaa ollut minimivaatimusta jalkaterän pituudelle vaan ainoastaan varressa piti olla neljä mallikertaa palmikonsiirtoja. Onnistuin tekemään sukista liian pitkät eli liian suuret itselleni.



Palmikot olivat kyllä helppoja tehdä ja sukat valmistuivat nopeasti. Yllätyinkin siitä, että sijoitukseni oli 24. tällä etapilla. Oletin, että helppoa mallia neulotaan todella nopeaan. Tai sitten neulojat kokivat mallin liiankin helpoksi eivätkä tarttuneet malliin kovin hanakasti. 

Vaikka sukat ovatkin kovin kauniit, niin muutama malli on tällä kertaa ollut toistensa kaltaisia, joten pientä turnausväsymystä on itselläni havaittavissa. Virhekin ohjeeseen oli pujahtanut, sen onneksi huomasin ajoissa. Tällä kertaa ei ole tainnut olla yhtään virheetöntä ohjetta. 


Itseäni sukissa jäi harmittamaan, että etuosan ja takaosan palmikot eivät ole symmetrisiä, onnekseni sentäs palmikkorivit ovat molemmilla puolilla samassa kohdassa. Siis ettei edessä ollut välirivi ja takana palmikkorivi, esimerkiksi.

Neuloin puikoilla 2,5. Lanka on RoosaNauhan sukkalankaa ja sitä kului yhteensä 102 grammaa.

tiistai 26. helmikuuta 2019

Miesten ruotosukat II

Nämäkin miesten sukat menevät lahjalaatikkoon. Näissä käytin mallina Novitan miesten ruotosukat. Olen neulonut aikaisemmin yhdet sukat tällä mallilla, edelliset sukat löytyvät täältä.



Näissä sukissa lankana on Kaupunilangan Kivijalka lankaa turkoosina ja Alli lankaa sinisen kirjavana. Turkoosi lanka ei olisi riittänyt yksivärisiin kärkikavennuksiin, joten neuloin kärjet raidallisiksi. Turkoosi riitti juuri ja juuri, sitä jäi alle gramma jäljelle.



Sukat ovat kokoa 43, niissä on silmukoita 60. Neuloin puikoilla 3,5. Lankoja kului yhteensä 150 grammaa.
 

maanantai 25. helmikuuta 2019

Miesten raidalliset villasukat

Lahjalaatikossani on paljon sukkia naisille, mutta tosi vähän miesten sukkia. Päätin neuloa muutaman parin miesten sukkia. Neuloin yhteishyvän ohjeella raidalliset villasukat. 


Lankoina käytin Kaupunkilangan Kivijalka -lankaa, sinistä ja Alli lankaa, turkoosia. Langat ostin viime syksynä Tampereen käsityömessuilta ja Parkanosta.



 Sukat ovat kokoa 43, silmukoita sukissa on 56 ja neuloin puikoilla 3,5. Kivijalka on suunilleen saman vahvusta kuin Novitan 7 veljestä. Lankoja kului yhteensä 138 grammaa.



sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Twister

Facebookin Voihan villasukka ryhmässä oli Jenna Turtiaisen suunnittelemat Twister sukat. 

Neuloin ne Lankavan Alli langoista, jotka ostin viime syksynä Parkanosta. Alli lanka on samanpaksuista kuin Novitan 7 veljestä.


Tein ohjeen mukaisesti sileän kantapään vaikka olen tottunut tekemään kantapään vahvistettuna.
 

Hiukan muutin suunnittelijan mallia siinä, etten neulonut kerrosrivinousuja jalkapohjan puolelle vaan jätin ne vain jalkapöydän puolelle.


Neuloin puikoilla 3,5. Sukissa on silmukoita 50 ja ne ovat naisten kokoa 37-38. Lankoja kului yhteensä 124 grammaa. Nämä oli tosi nopeat neuloa, kun oli paksumpi lanka ja paksummat puikot noiden SukkaFinlandian ohuiden lankojen ja puikkojen jälkeen.

Vaikka nämä ovatkin mielestäni kauniit, nämä eivät jää sukkalaatikkooni. Teen sinne vähän ohuempia sukkia tällä kertaa.

lauantai 23. helmikuuta 2019

Spencer

Nämä sukat valmistuivat myös Floridan lomalla. Olette kohta kyllästyneet kuulemaan koko ajan Floridasta. Mikäli sinua kiinnostaa videokooste matkalta, se löytyy täältä.

Ostin Lankamaailmasta SukkaFinlandiaa varten muutamia ohuita sukkalankoja. Tämä ihanuus on Rico designin valmistamaa suberba bamboo superwash lankaa. Lanka on 50% villaa, 25% polyamidia ja 25% viskoosia. Vahvuus on 420 metriä/100 grammaa.

Valitsin sukkiin malliksi Spencer mallin, jossa on nurjia ja oikeita silmukoita ja sukkien varren sivuilla on ainaoikein silmukoiden "vana" tai palkki, joka jatkuu sukkien kärkeen saakka.



Sukat oli mielenkiintoiset neuloa, koska niissä tapahtui koko ajan jotain. 


Neuloin puikoilla 2,5. Sukissa on 62 silmukkaa, sukat ovat kokoa 37. Lankaa kului yhteensä 67 grammaa.


Tasasin raidat langassa suunnilleen, näistä tuli mielestäni tosi söpöt. Nämä päätyvät omiin jalkoihini eli sukkalaatikkooni.

torstai 21. helmikuuta 2019

Cables down the back

 Olin varannut Floridan lomalle kahtakin ohutta sukkalankaa mukaan. Kun menomatkalla lentokoneessa selvisi, ettei niitä tarvittukaan SukkaFinlandiassa, neuloin lomalla nämä Cables down the back sukat. 


Nämä sukat eivät ole oikein minkään näköiset edestäpäin vaan juju on kantapäässä. Kantapään kohdalle neulotaan resoripalmikoita ja ne jatkuvat kantapään alaosaan saakka. Jalkateräosa oli nopeaa, mutta aika tylsää resoria ja jalkapohjassa oikeaa neuletta.

 

Sen verran muutin mallia, että neuloin resorissa oikeat silmukat kierrettyinä, näin tuli minusta hienompi pinta. Lohenpunainen ei ole ollenkaan minun värini, joten nämä päätyvät lahjalaatikkoon.
 

Neuloin puikoilla numero 2,5. Sukissa on 64 silmukkaa. Lanka on RoosaNauha sukkalankaa. Sukat ovat kokoa 37. Lankaa kului vain 57 grammaa.

torstai 14. helmikuuta 2019

Rannetuki hiirikädelle

Aviomies osti uuden hiiren tietokoneelle. Se on paljon korkeampi kuin aikaisempi käytössä ollut hiiri. Käsi on käyttäessä huonomassa asennossa. Ompelin aviomiehen pyynnöstä rannetuen.



Ompelin sisäpussin jostain housuista tai hameesta jääneestä tilkusta. Ompelin kolmelta sivulta kiinni ja täytin riisillä. Lopuksi ompelin viimeisen sauman kiinni. En ommellut mitään vetoketjuja tai muita kiinnittimiä vaan sitten kun menee huonoksi niin uusitaan pintakangas kokonaan.
 

Ompelin tuelle päälipussin puuvillakankaasta, koiran omistajalle koirakankaasta.



Takapuolelle jätin aukon, josta sisäpussin voi sujauttaa päälipussin sisään sujuvasti.
 

Päälipussin voi laittaa tarvittaessa pesuun.
 

Kankaat olivat kaikki ihan jämätilkkuja, laitetaan kankaiden kulutukseksi muodon vuoksi vaikka 10 cm. 
 

Kuulemma toimii todella hyvin.
 

keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Harmonia

SukkaFinlandia on edennyt neljännelle etapille. Ohje julkaistiin viime sunnuntaina klo 14 aikaan. Olin juuri silloin juhlimassa erään prinsessan 4-vuotissyntymäpäiviä. Juhlien jälkeen pääsin aloittamaan neulonnan puoli kuuden aikaan iltapäivällä.

Neulon sukkapuikoilla ja yhden sukan kerrallaan, sain ensimmäisen sukan valmiiksi pikkuisen yli puolen yön. Sunnuntai-illassa oli koirien ruokkimista ja ulkoiluttamista, suhkussa käyntiä ja ruoan laittoa, kaikkea sellaista mitä normaaliin sunnuntaihin ja työviikkoon valmistautumista ihmisillä nyt on.


 Aloitin vielä toista sukkaa ja neuloin ensimmäinen kuviokerran ja menin nukkumaan. Jatkoin sukat loppuun maanantaina töiden jälkeen, ne valmistuivat noin klo 23 aikaan.


 Sukkamalli oli Pirjo Iivosen suunnittelema Harmonia. Tämä sukkamalli olikin yhtä harmoniaa neuloa. Siinä on koko varren osalta pitsikuviota, joka muodostuu oikealle ja vasemmalle kääntyvistä kavennuksista ja langankierroista. Mallikertoja on varressa kaksi ja kolmas muodostuu kantalapun kohdalle, jossa tehdään kantapään sivuun lisäykset. Tämä oli minusta kaunis ratkaisu. 



Mallikuvio jatkui jalkapöydän päällä ja jalkapohja oli sileää. Jalkapöydässäkin piti tehdä kaksi mallikertaa minimissään.
Minulla tulee usein liian suuret sukat näillä minimivaatimuksilla, samoin kävi viime vuoden kisassakin. Harkitsen, että puran kärkikavennukset ja teen ne tiheämmin, niin saan sukkalaatikkooni iloisen keltaiset sukat.  



Lankana käytein Austerman step lankaa, neuloin puikoilla 2,5 ja lankaa meni kaikkiaan 70 grammaa.

Sijoituin kisassa tällä etapilla sijalle 48. Olen erittäin tyytyväinen tähän astisiin suorituksiin. 

lauantai 9. helmikuuta 2019

Impromptu


SukkaFinlandia on edennyt puoleen väliin eli kolmas etappi julkaistiin perjantaina 1.2. klo 18 Suomen aikaa. Olimme silloin lomailemassa Floridassa ja kello oli siellä 11 aamupäivällä. En päässyt heti julkistamisajankohtana netistä katsomaan ohjetta, koska olimme patikoimassa luonnonpuistossa. Vasta lounaspaikassa oli wifi ja kello oli 14 iltapäivällä. Yllätyin, kun ohje olikin miesten sukkiin, mutta yllätys oli iloinen.



Etukäteisinfoissa oli lueteltu lankavaihtoehtoja ja olin varannut mukaan matkalle kahdetkin fingering vahvuiset langat (420 m/ 100 g), mutta lentokoneessa menomatkalla näin ohjeista, että näihin sukkiin tarvitaankin paksumpia lankoja. Niitä ei tietenkään ollut mukana, joten aloin heti tutkia Miamin lankakauppavalikoimaa. Löysin hyvän lankakaupan, johon oli helppo mennä ja sain ostettua langat ja samalla tietenkin uudet sukkapuikot.  

Ostinkin ihan vahingossa aika miehisen värisiä lankoja vaikka ajatuksenani oli vaalean harmaalla pohjalla ja siihen punaista, oranssia ja keltaista. Onneksi tosiaan noita etukäteisajatteluni mukaisia lankoja ei löytynyt valikoimasta.


Malli on Anna Mäkilän Impromptu  ja tässä mallissa olisi saanut improvisoida aika paljon. Sukat esim. olisivat voineet olla keskenään eriväriset, kuvioraidat olisivat voineet olla eri korkuisia, kuvioraitojen paikkaa olisi voinut vaihdella. Minimivaatimuksina oli tietyt kerrosmäärät jalkaterässä ja varressa ja se, että kuviolankoja piti olla vähintään kaksi ja se, että kaikkia kuutta pintakuviota tuli käyttää. Kantapään malli oli myös määrätty.




Minä neuloin aika tylsästi pintakuviot annetussa järjestyksessä ja annettuina kerrosmäärinä, niin sain minimivaatimukset helpolla aikaiseksi. Minimimitoilla näistä sukista tuli aviomiehelle tosi sopivat sukat.

Sukat aloitettiin varpaista ja neulottiin varteen päin, kantapää oli bumerang kantapää, jossa tiimalasikantapään keskelle tehdään muutama ylimääräinen kerros. Kuviot tehtiin jalkateräosassa vain jalkapöydän puolelle ja varressa koko varren mitalle. Tässä oli jotkut neulojat haksahtaneet ja tehneet kuviot varressakin vain etuuolelle ja siitä oli seurannut hylätty suoritus. Minä muistin/hoksasin tehdä varren kuviot oikein.




Ihan intuitiolla ostin kolmea raitalankaa ja se sopi passelisti näihin sukkiin. Kaaviot A ja F ovat ensimmäistä lankaa, kaaviot B ja E ovat toista lankaa ja kaaviot C ja D kolmatta lankaa. Lankojen vahvuus on 152 m/50 g. Neuloin sukat 3,25 puikoilla ja lankoja kului yhteensä 102 grammaa.



Aloitin neulomisen Floridan aikaan klo 16 ja neuloin ensin noin puoli tuntia, koska olimme menossa katsomaan jääkiekko-ottelua. Sain neulottua ensimmäisen sukan kärkiosan. Jääkiekko-ottelun jälkeen neuloin noin puolitoista tuntia ennen nukkumaan menoa. Pääsin jalkateräosan loppuun. Lauantaiaamuna pystyin neulomaan noin puolitoista tuntia ennen aamiaista. Aviomies oli armollinen ja antoi minun neuloa vielä tunnin ennen hotellin luovutusta. Sain neulottua ensimmäisen sukan kantapään ja vähän vartta.  


  
Lentokentällä ehdin neuloa tunnin verran ennen koneen lähtöä. Lentokoneessa neuloin ensin tunnin verran ennen kuin uni voitti. Sain ensimmäisen sukan valmiiksi. Heräsin koneessa pari tuntia ennen laskeutumista ja sain tehtyä toisen sukan liki kantapäähän saakka. Tukholmaan päästyämme ehdin neuloa noin tunnin aviomiehen selvitellessä puhelimessa peruuntuneen lennon vaihtoehtoja.



Saimme siirron hotelliin, jossa odotellessamme huonetta ehdin neuloa tunnin verran. Vielä huoneeseen päästyämme neuloin viimeisen tunnin ja päättelin langat. Otin pikaiset valokuvat hotellissa ja lähetin kisaorganisaatiolle sunnuntaina klo 20 aikoihin Suomen aikaa. Yhteensä sukkiin kului aikaa noin 11,5 tuntia, kun edellisen etapin sukkiin kului aikaa 18 tuntia.

Tällä etapilla olin sijalla 53 ja olen siihen tyytyväinen. 

perjantai 8. helmikuuta 2019

Vanilla is the New Black

Näiden sukkien langan ostin Kädentaitomessuilta, se on TeeTee shopin Rainbow sock. Langassa on 75% superwash villaa ja 25% polyamidia. Vahvuus on 200 m 50 grammassa. Sukkalankojen oston yhteydessä sai varpaista varteen neulottavien pitkien sukkien ohjeen. En innostunut pitkistä sukista vaan valitsin malliksi Vanilla is the New Black mallin, jonka saa maksullisena Ravelrystä. Malli oli noin vuosi sitten erittäin suosittu podcastaajien keskuudessa.


Lähtiessämme Floridaan lomalle oli näistä sukista ensimmäinen valmiina ja toisen neuloin liki kokonaan menomatkalla lentokoneessa.  Minulla oli mukana kahdet 2,5 koon sukkapuikot, hyvä että oli, koska yksi sukkapuikko putosi ja meni lattialistan väliin. Terveisiä Norwegianin mekaanikoille, kun puratte konetta, niin älkää ihmetelkö paikan 38A kohdalla. Se on vain sukkapuikko.



Näiden sukkien erikoisuus on kantapäässä, jossa vuorottelevat nurjat ja oikeat raidat. Loppu olikin sitten nopeaa, tosin tylsää aina oikeaa.


Sukat olivat nopeat neuloa juuri tuon sileän oikean ansiosta. Neuloin siis 2,5 numeron puikoilla. Sukissa oli 64 silmukkaa. Lankaa kului yhteensä 61 grammaa eli nämä ovat höyhenen kevyet. Lanka oli ihanasti liukuvärjättyä vaaleanharmaasta tummaan lilaan. Minulla jäi lankaa sen verran, etten päässyt lilaan saakka.

Onhan näissä myös se ihanuus, että kun päättelee langanpäät siististi piiloon, voi sukkia käyttää myös nurja puoli päällepäin.



Päätin lähtiessäni Nonnu Neulojan sukkalaatikkohaasteesen, että pyrin neulomaan itselleni kauniita ja ehdottomasti ohuita sukkia, koska minulla on jo aika paljon paksuja sukkia käytössä. Nämä päätyvät myös sukkalaatikkooni, koska pidän näiden sukkien liukuvärjätystä värityksestä tosi paljon.



Anteeksi, että sukat näyttävät muhkuraisilta, alla olevat trikoohousut eivät suostuneet asettumaan nätisti.