perjantai 26. helmikuuta 2021

Kaaso nro 1

 SukkaFinlandia eteni toiseksi viimeiselle etapille, numeroon 5. Tällä kertaa neulottiin intarsia neuletta ja sukkien nimi on Kaaso nro 1. Sukat on suunnitellut nimimerkki adelheid eli Heidi Lindroos.




Hehkutin aiemmin, että edellisen etapin sukkamalli, Mosaiikkikukkia, olisi ollut lempimallini. Tämän kertainen malli menee kirkkaasti ohi. Vaikka en ollut koskaan aiemmin neulonut intarsianeuletta, niin jäin totaalisen koukkuun tähän malliin. Intarsia neuletta neulotaan edestakaisin niin, että välillä neulotaan nurjia kerroksia. Minua ei nurjien kerrosten neulominen haittaa vaikka se on ihan pikkuisen hitaampaa kuin oikean neulominen. 



Kilpailu alkoi perjantaina klo 12, mutta töiden vuoksi pääsin aloittamaan sukat vasta klo 16 aikoihin. Neuloin ensimmäisenä iltana ensimmäisen sukan kantapäähän saakka. Oli pakko luovuttaa puolilta öin, koska seuraavana aamuna oli todella aikainen herätys.





Lauantaiaamuna menin aikaisin kampaajalle, koska päivällä oli kummitytön häät. Häissä meni pitkälle iltapäivään. Jatkoin sukkia ja sain ensimmäisen sukan valmiiksi. Päättelykerroksen jätin suosiolla sunnuntaihin. Päättely tehtiin neulalla tubular cast off tekniikalla. Samanlainen päättely oli Sari Nordlundin Fleuriste sukissa



Sunnuntainakin minulla oli menoa, joten pääsin neulomaan vasta iltapäivällä. Sunnuntaina sain neulottua toisen sukan kantapään käännökseen saakka. Maanantaina töiden jälkeen sain toisenkin sukan valmiiksi. 



Kuvassa sukkien nurja puoli, se piti kuvata kilpailusuoritusta varten.


Päävärini pinkki Fabel loppui kesken, joten purin ensimmäisestä sukasta lankaa samaan kohtaan ja neuloin molemmat sukat loppuun kirjavalla Fabelilla. Pinkki lanka oli Fabelia, violetti lanka oli Kirjopirkkaa ja vaalea lanka oli Lankafarmin joulukalenterista väri syksyinen kanerva. Lankoja kului yhteensä 64 grammaa.




Sukat aloitettiin varpaista ja päävärin lisäksi sukkiin tuli kaksi kuvioväriä. Sukissa on 64 silmukkaa ja neuloin sukat 2,25 pyöröpuikoilla yhden sukan kerrallaan. Sukista tuli kokoa 39, koska neuloin niin innokkaasti etten huomannut aloittaa kantapäätä ajoissa. Malli oli muutenkin loistava, koska yhteensä piti tehdä tietty määrä pitsitoistoja, mutta itse sai valita tuleeko ne jalkaterään vai varteen. Lyhyempi jalkaterä teettää pidemmän varren ja päinvastoin.



Ohje oli erittäin selkeästi kirjoitettu ja tietyistä tekniikkakohdista oli apuna YouTube videot. Pidin sukissa myös siitä, että ne ovat peilikuvat. 

Olin tällä etapilla sijalla 54. Mietin vielä kilpailun jälkeen, että lyhennänkö varsia niin, että puran erivärisen langan pois. Voi olla että annan olla, onpahan sitten persoonalliset sukat.
 

maanantai 22. helmikuuta 2021

Pinkki kakku

 Leivoin marraskuussa 10-vuotissyntymäpäiville sinisen kakun. Silloisen syntymäpäiväsankarin pikkusisko täytti 6 vuotta helmikuussa ja lupasin leipoa hänelle pinkin vastaavan kakun.



Tein kakun samalla rakenteella kuin sinisen kakunkin eli leivoin kolme kakkupohjaa, jotka värjäsin eri määrällä punaista karamelliväriä.




Tällä kertaa täytin kakun banaanilla, kermavaahdolla ja kinuskin makuisella tuorejuustolla. Päällystin kakun valmiilla sokerimassalla ja koristelin strösseleillä.










Neiti oli kovin innoissaan pinkistä kakustaan. Kinuskin mausta hän ei oikein pitänyt. 

perjantai 19. helmikuuta 2021

Mosaiikkikukkia

SukkaFinlandia on edennyt yli puoli välin, neljännelle etapille. Tällä kertaa mallin oli suunnitellut Tiia Niemi ja hän pitää Langan päästä kiinni blogia. Omassa blogissaan Tiia on kertonut kilpailusukista enemmän. Sukkien nimi on Mosaiikkikukkia.



Tiesin jo kisaetapin alettua, että minulla tulee olemaan hyvin vähän neulonta-aikaa kyseisellä viikolla. Tässä kohtaa voi sanoa, että työt haittasivat harrastuksia. Aloitin kisan heti sukkaohjeen ilmestyttyä, pääsin ensimmäisenä iltana mosaiikkikukkien verran eteenpäin. 





Neuloin sukkia hitaasti, mutta varmasti pätkä ja ilta kerrallaan: sukkien varret, kiilalevennykset, kantapää, jalkaterä ja loppukavennukset. Sain sukat valmiiksi melkein viikon päästä sunnuntaina, kun kilpailu alkoi maanantaina. Olin etapilla sijalla 92. 





Sukkamalli oli ihana neuloa, ohje oli erittäin selkeä. Neuloin sukat Novitan Nallelangasta. Värivalinnoissa mielessäni oli eräs ystäväni, jolle sukat tulen lahjoittamaan. Sukista tuli noin koko 39, vaikka tein ihan minimivaatimusten mukaisesti. Lankoja kului yhteensä 100 grammaa ja neuloin sukat 2,75 koon sukkapuikoilla. 





Ohjeessa oli neuvottu neulomaan kääntövarsikohta suuremmilla puikoilla. Itse en näin tehnyt, joten jouduin venyttämään kääntövarsiosaa sukkaplokkereilla. Jos teen mallin uudestaan, muistan tämän suuremman puikkokoon, silloin kääntövarsi kääntyy nätimmin sukan päälle.



Minulle näissä sukissa oli monta uutta asiaa: kääntövarret, mosaiikkikuvio sekä uudenlainen kantapää. Eniten pidin sukissa kantapäästä, jossa lisäykset tehtiin palmikon reunaan. Palmikot loppuivat kantapään käännökseen ja jalkapohjan osuus oli sileää. 




Olen oikein tyytyväinen sukkiin, nämä ovat lempiohjeeni tämän vuotisessa kisassa.

tiistai 16. helmikuuta 2021

Talven virtaa yhteisneulonta

 Taitoliitolla oli tänä vuonna yhteisneulontana Talven virtaa sukat.
Neuloin sukat ohjeen mukaisesti Novitan 7 veljestä langasta. Halusin käyttää varastossani olevia lankojani, joten sukista tuli aika hempeät.



Mysteerineulonnat ovat aina kivoja, kun ei tiedä tuotteen lopputulosta ollenkaan. On jännittävää valita lankoja projektin alkuvaiheessa ja nähdä onnistuivatko valinnat myös loppuvaiheessa.



Näistä sukista tuli varresta aika pitkät ja ne mahtuvat juuri ja juuri minun jalkoihini. Laitan nämä kuitenkin sukkalaatikkooni odottamaan lahjoitusta, koska nämä sukat ovat paremmat hiukan kapeampisääriselle. Sukat ovat noin kokoa 39.




Neuloin sukat 3,5 mm puikoilla kaksilla eri puikoilla, mutta kaksi sukkaa samassa tahdissa. Lankoja kului yhteensä 154 grammaa.

sunnuntai 7. helmikuuta 2021

keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Jäke sock

SukkaFinlandia eteni kolmannelle etapille. Malli oli tällä kertaa Eva Roos-Rautakorven suunnittelemat Jäke sock.




Kilpailu avautui torstaina kello 12, mutta itse pääsin aloittamaan sukat kello 16 aikoihin. Neuloin ensimmäisen illan aikana yhden sukan kantapään yli. Seuraavana päivänä, perjantaina, ohjelmassani oli seminaariin osallistuminen ja pystyin neulomaan jonkun verran seminaarin lomassa. Jatkoin sukkien neulomista koko perjantain ja lauantain välisen yön. Sain sukat valmiiksi lauantaiaamuna kello 6.





Sukkien malli ei ollut helppo, ainakaan minulle. Ohjeessa oli useita epäloogisuuksia, jotka aiheuttivat päänvaivaa. Ymmärrän, että neuleiden suunnittelu on vaikeaa eikä itsestäni todellakaan ole neulesuunnittelijaksi. Minulla ei siis ole mitään meriittejä moittia kenenkään neulesuunnittelijan työtä, mutta kilpailutilanteessa toivoisi ohjeen asioiden olevan oikein eikä tulkinnanvaraisia. Itseäni häiritsi eniten se, että kantapään lisäysten kohdalla piti itse pohtia mihin kohtaan tähtisilmukka asettuu, että rytmi säilyy. Tähtisilmukat eivät myöskään tulleet symmetrisesti kantapään lisäysten molemmille puolille.




Sukat aloitettiin väliaikaisella aloituksella ja aloitukseen neulottiin käänne. Käänteen sisäpuolelle neulottiin erivärinen raitaosuus, joka jää piiloon.





Muutamien tulkinnanvaraisuuksien jälkeen tuomarit päättivät olla myötämielisiä ja hyväksyä hiukan erilaisia tulkintoja. Pääsin kisassa sijalle 26. Tulokseni ovat parantuneet koko ajan. 




Sukista tuli tälläkin kertaa itelleni aivan liian suuret, tämän arvasin heti  silmukkamäärän nähtyäni. Itse neulon ohuilla langoilla neulottavat sukat 60 silmukalla, kun näissä sukissa silmukoita oli 72. Siksi valitsin väreiksi miehellekin sopivat värit. Aviomies sai taas uudet sukat. Käytin näihin sukkiin Aaralangan mielenmaisema lankaa värissä Heinäkuu (vihreä), kuviovärilangat ovat Roosa Nauha lankaa ja Kirjopirkka lankaa. Kaikkiaan lankoja kului 91 grammaa. Neuloin sukat puikoilla numero 2,25.




Näistä sukista tuli déjàvu tunne. Näissä sukissa oli vahvasti sama rakenne kuin viime vuonna Anna Mäkilän Valse Triste sukissa. Neuloin tuolloin Valse Triste sukista vain yhden sukan ja siitä tuli kokoa 46. Sitten meni hermot ja jätin etapin kesken. Tänä vuonna neuloin kummankin sukan sinnikkäästi loppuun, koska olin päättänyt päästä maaliin joka etapilla, sijoituksista välittämättä.

Nämä sukat ovat kaikista hankaluuksista huolimatta kauniit ja minulle tähtisilmukan neulominen oli uusi juttu.