perjantai 31. toukokuuta 2019

Kaksi kertaa Yöjalassa

Urbaani maalainen podcastin pitäjä Leena on suunnitellut Yöjalassa nimiset sukat. Sukkiin on käytetty kahta ohutta lankaa niin, että toinen lanka on joko pörröistä tai kimaltavaa. Neuloin samalla kahdet versiot tästä sukkamallista.



Ensimmäiset sukat neuloin punaisesta Fabelista ja Alizesta. Alizessa oli metallikuitua kimalteena. Neuloin ohjeen mukaan 60 silmukalla ja huomasin nopeasti, että sukista tulee jalkapöydän kohdalta liian leveät. Jatkoin kuitenkin loppuun saakka.
 

Sukkien yksityiskohta on sukan varressa takana kulkeva palmikko, joka kuvastaa sukkien saumaa. Sukat aloitetaan kärjestä varteen päin.


Neuloin sukat puikoilla numero 3 ja lankoja kului yhteensä 118 grammaa. Kimaltelevaa Alizea jäi 49 grammaa 100 gramman kerästä, joten saan tehtyä toiset hiukan pienemmän sukat myöhemmin.


Vihreät versiot neuloin Fabelista ja Kidsilkistä. Näihin sukkiin laitoin vain 52 silmukkaa, niin sain itselleni sopivan kokoiset.
 

Nämäkin neuloin puikoilla numero 3 ja lankoja kului yhteensä 74 grammaa. 
 

Vihreät sukat päätyvät sukkalaatikkooni, mutta punaiset lahjoitan eteenpäin.


keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Tummia sävyjä miehelle

Belgian Namurissa olevasta lankakaupasta ostin Bergere merkkistä lankaa, jossa oli 75% villaa ja 25% polyamidia. Langan vahvuus oli 430 metriä/100 grammaa.


Neuloin langasta miehen perussukat, kokoa 43, jalan päällä kulkee 2 o, 2 n resori, muutoin sukat ovat sileää neulosta.



 Aloitin varressa 2 o, 3 n resorilla 64 silmukalla. Kantapää on perinteinen hollantilainen kantapää vahvistetulla neuloksella. Kantapäässä lanka on Step Classic lankaa. Kärkikavennus on sädettäinen.


Neuloin puikoilla 2,5 ja lankaa kului yhteensä 69 grammaa. Täsmäsin raidat molempiin sukkiin samanlaisiksi. 

maanantai 27. toukokuuta 2019

Dionysos

Lankamaailmasta ostamastani Hot Socks Pearl Color langasta neuloin Dionysos sukat



Neuloin sukat 56 silmukalla ja puikoilla numero 2,5. Lankaa kului yhteensä 63 grammaa. Erityisen paljon oidän siitä, että raitalanka tekee kuvion kohdalla v- kirjaimen muotoisen mutkan.



Sukat aloitettiin kärjestä, jalkapöydän päällä kulkee pitsikuvio. Kantapää on ranskalaisen kantapään näköinen lyhennetyillä kerroksilla tehty. Pitsikuvio jatkui jalan etuosassa sukan ylös saakka. 


Tasasin väriraidat molempiin sukkiin alkamaan samasta kohdasta.
 

Kuten kuvista näkyy, niin sukista tuli minulle täydellisen sopivat. Ne päätyvät sukkalaatikkooni.

lauantai 25. toukokuuta 2019

Silmukkamerkkejä

Innostuin yhden elokuvan aikana askartelemaan silmukkamerkkejä.




Minulla ei ollut varastossani yhtään papukaijalukkoja, joten tein pelkästään lenkillisiä merkkejä.
 




Kutakin silmukkamerkkityyppiä tein aina viisi kappaletta.





Merkit on tehty taivuttamalla ohut teräsvaijeri kaksinkerroin ja pujottamalla helmet kaksinkertaiseen vaijerin päähän. Kiinnittimeksi on pihdeillä puristettu hopeanvärinen stoppariosa. Ylimääräinen vaijeri on katkaistu stopparin läheltä.
 




Suurin osa käytetyistä helmistä on muovia, joten silmukkamerkit ovat kevyitä.  Yritin käyttää mahdollisimman sileitä ja pyöreitä helmiä, ettei silmukkamerkit takerru neuleeseen tai virkkaukseen kiinni.
 


 

torstai 23. toukokuuta 2019

Legato

SukkaFinlandian loputtua julkaistiin vielä yksi ohje, ns. jäähdyttelyyn. Tällä kertaa malli oli Merja Ojanperän suunnittelema Legato.



Tuskailin hieman aloittaa sukkia, kun olin jo aika kyllästynyt pitsisukkamalleihin, joita tämän vuoden SukkaFinlandia kilpailussa oli aika paljon.



Malli oli haastava ja minulla kesti todella kauan neuloa sukat. Onneksi ne eivät olleet kisasukat, koska sijoitus olisi ollut tosi heikko. Tai sitten kilpailussa olisi sisulla puristanut sukat kasaan. 
Joka tapauksessa sukkien neulominen kesti ja kesti. 


Käytin lankana Arwettaa viininpunaisena. Neuloin sukat puikoilla numero 2,5. Yllättävää sukissa oli se, että ne on neulottu 71 silmukalla ja niistä tuli minulle todella sopivat.  Lankaa kului sukkiin 74 grammaa.


Vaikeuksista huolimatta lisään nämä sukat sukkalaatikkooni.

tiistai 21. toukokuuta 2019

Suuret projektipussit

Olen ommellut valtavan määrän erilaisia pussukoita, mm. nämä joululahjapussukat. Käsitöitäni varten olen ommellut nämä pussukat. Niihin mahtuu suunnilleen sukkaparin verran lankaa tai keskeneräinen sukkaprojekti.


Koukuttajan kootut podcastin Marika kertoi yhdessä jaksossaan, että häneltä puuttuu suurempi projektipussukka. Siihen tulisi mahtua neulepaidan verran lankaa tai keskeneräinen neulepaita. 






Ompelin sitten hänelle lahjaksi mittanauhakuvioisesta puuvillasta ja korkkikankaasta projektipussin. Ompelin myöhemmin kolme muutakin projektipussia samalla tavalla, yhteensä kaksi koirakuvioista ja kaksi mittanauhakuvioista. Neljään pussiin kului kankaita yhteensä 3,55 metriä




Vuoritin pussit puuvillakankaalla. Ne pysyvät hyvin pystyssä korkkikankaan jäykkyyden avulla ja pussin suun voi kääntää reunukseksi. Kiinnittimenä on vetoketju.



Pussien koko on suunnilleen korkeus 38 cm ja leveys 40 cm. 


 Annoin toisen mittanauhakuvioisen pussin podcastini 100 tilaajan arvonnassa palkinnoksi. Toinen koirakuvioinen pussi on menossa lahjaksi ja toinen jää minulle itselle käyttöön. 

Korkkikangasta jäi ihan vähän jäljelle, ompelen siitä joskus penaalimallisen pussin. Siitä sitten enemmän, kun ehdin sen ommella.

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Impromptut naiselle

SukkaFinlandian kilpailussa oli sukat nimeltä Impromptu. Ne olivat miesten kokoa. Se ei sinänsä haitannut, koska neuloin ne aviomiehelle. Se haittasi, että vasta ohjeen julkistamisen yhteydessä kerrottiin, että ohuemmilla langoilla saa naisten sukat aikaiseksi. 

Asia jäi kismittämään sen verran, että päätin neuloa itselle joskus vastaavat sukat ohuemmilla langoilla. Nyt ne ovat vihdoin valmiit.


Neuloin nämä sukat useasta ohuesta sukkalangasta: harmaa on Kaupunkilangan Rautatie, punainen on RoosaNauha lankaa, samoin oranssi ja keltainen on Step Classic lankaa. Lankoja kului yhteensä 73 grammaa.


Sukissa on useita oikeiden ja nurjien tai palmikoiden muodostamaa kuviopalkkia. Pari kuviota on keskenään peilikuvat oikeassa ja vasemmassa sukassa.



Sukat aloitettiin varpaista ja niissä on 60 silmukkaa, neuloin puikoilla numero 2,5. Sukissa on tiimalasikantapää lisättynä parilla lisäkerroksella kontrastivärillä.


Sukat ovat naisten kokoa 38 eli just mulle sopivat. Nämä päätyvät sukkalaatikkooni.


Nyt on molemmilla samanlaiset sukat. 

 

lauantai 11. toukokuuta 2019

Jämälankaraitoja miehelle

Neuloin kahdet jämälankaraitasukat miesten koossa. 
 

Ensimmäisten sukkien lankana oli mustaa, valkoista ja kirkkaan sinistä Nallea ja Ragian 6 säikeistä harmaata lankaa.




Neuloin ihan perussukan mallilla, alussa resoria, sitten kolmen kerroksen raitoja, hollantilainen kantapää ja sädettäinen kärkikavennus. Neuloin puikoilla numero 3, silmukoita sukissa oli 60 ja ne ovat miesten kokoa 43. Lankaa kului ensimmäisiin sukkiin 98 grammaa.
 


Toiset sukat ovat ihan samanlaiset kuin ensimmäisetkin, samat silmukkamäärät ja koot.
 

Lankoina käytin sinisiä ja vihreitä Nallen yksivärisiä ja raidallisia lankoja. Lankoja kului yhteensä 100 grammaa.