perjantai 31. joulukuuta 2021

Matkamekko

Sisareni on innokas karavaanari, ompelin hänelle aiemmin karavaanariaiheisen yöpaidan/mekon.



Kaava on tutuksi tullut Jujunan Adalmiina mekko, tämä malli sopii meidän suvun naisille erinomaisesti.



Trikoo on Ommellisen mallistosta ja sopii hyvin karavaanarityyliin.




Trikoota kului 2,5 metriä. Ompelin mekkoon taskut ja pidensin hiukan helman pituutta. Edellinen mekko oli aavistuksen liian lyhyt siskoni makuun.






tiistai 28. joulukuuta 2021

Kaulurit ja pipot

Neuloin vielä ennen joulua kaksi pipoa ja kaksi kauluria. Pipojen malli on two by two resoripipo. Neuloin nämä pipot Handun merinolangasta (75% merinovillaa ja 25% polyamidia, 425 m/100 g) ja Wool Me Oncen Fibresin kid silk mohair (72% kid mohair, 28% silk, 425 m/50 g.





 Handun lankoja minulla oli kaksi 50 g kerää, toinen hiukan lilahtava ja toinen vanhan roosan värinen. 




Kaulureiden malli on Neck Warmer. Tumman kaulurin neuloin Wool Me Oncen BFL villalangasta. (425 m/100 g) Neuloin kaulurin kaksinkertaisella langalla. Lankaa kului koko vyyhti, 107 grammaa.





Viininpunainen kauluri on neulottu Nurjan merinosukkalangasta. (425 m/100 g) Tämänkin kaulurin neuloin kaksinkertaisena. Lankaa kului ihan koko vyyhti, 106 grammaa.







Ulkokuvat on otettu Kristiinankaupungissa. Kiitos Katjalle kuvausavusta.

lauantai 25. joulukuuta 2021

Muumimamman puutarhassa sukat

Neuloin sisarelleni joululahjaksi muumisukat. Ohje on vuoden 2021 Novita Muumi lehdestä. Mallin nimi on Muumimamman puutarhassa.




Käytin lankana ohjeen mukaisia Muumitalo lankoja. Neuloin sukat  3,25 mm puikoilla. Kaikkiaan lankoja kului sukkiin 213 grammaa. Muumimamman mekon punaiset raidat sekä musta käsilaukku ja mustat tehosteet on tehty jälkikäteen ompelemalla ja silmukoimalla.







Aloitin sukat hiukan suuremmalla silmukkamäärällä (80 s) mitä ohjeessa on, saajan jalan koon mukaan. Jätin ylimääräiset silmukat kuvioiden väliin taakse, jossa ne eivät häiritse. Kantapään kohdalla minulla oli vielä 6 silmukkaa ylimääräistä, jätin ne etupuolelle ja tein kantapään ohjeen mukaan 30 silmukalla.




Kantapään jälkeen kavensin enemmän silmukoita ja teräosa on tehty ohjeen mukaan 60 silmukalla. Näin sain saajalle sopivan kokoiset sukat. Kokonaisuutena sukat ovat kokoa 39-40.

tiistai 21. joulukuuta 2021

Miesten sukkia

 Minulta pyydettiin miesten sukkia koossa 45-47, väreinä mielellään sinistä. Neuloin kaikki kolmet sukat 64 silmukalla ja puikoilla numero 3. Kaikissa sukissa on vahvistettu kantapää ja sädettäinen kärkikavennus. Lankoina käytin Novitan Nalle lankaa.






Ensimmäiset sukat neuloin körttisukan ohjeella,  olen aiemmin neulonut samalla mallilla nämä sukat. Lankoja kului ensimmäisiin sukkiin yhteensä 105 grammaa.



Toiset sukat neuloin spiraalimenetelmällä. Tätäkin mallia olen neulonut aiemmin mm. yhdet näistä sukista. Lankoja kului toisiin sukkiin yhteensä  94 grammaa.





Kolmannet sukat neuloin Novitan helpot villasukat ohjeella. En ole aiemmin käyttänyt tätä ohjetta, mutta ihastuin malliin kovasti.




Lankoja kolmansiin sukkiin kului yhteensä 106 grammaa.

perjantai 17. joulukuuta 2021

Mekoista puseroiksi

 Ompelin vuosi sitten kolme pellavamekkoa Kässäkerho pompomin Monday ja Tuesday kaavoilla. Voit katsoa postauksen mekoista täältä


En kuitenkaan pitänyt mekoista vaikka pidin niitä muutaman kerran vuoden aikana.






Päätin korjata mekkoja muuttamalla ne puseroiksi. Lyhensin siis mekoista liki puolet pituudesta pois. Näin nämä pääsevät paremmin käyttöön.

tiistai 14. joulukuuta 2021

Ostoskassit

 Olin geokätköilyreissulla ja pysähdyin Juvalla huoltoasemalle, jossa oli Marimekon myymälä. Ostin sieltä kolme markiisikankaista jämäpalaa, kukin kooltaan noin 50 cm * 130 cm.




Ompelin kankaista kolme ostoskassia. Mallia ja mittoja on katsottu K-ryhmän heijastinkassista.








Marimekon Isot kivet - kuosia oli kaksi palaa, sain niistä kaksi kassia. Palojen loppukankaista leikkasin vielä muutaman pussukan, niistä lisää tuonnempana.





Kasseissa on tukevat hihnat, jotta kasseissa voi kantaa ostoksia vaikka ruokakaupasta kotiin. Hihnat ovat riittävän pitkät, jotta kassia voi kantaa olkapäällä.




Piprut paprut kuosista tehtyyn kassiin ompelin sauman, koska palasessa oli näkyvässä paikassa suunnittelin nimi ja yksiväristä valkoista reunaa oli aika paljon.




Tässä kassissa on samanlaiset hihnat kuin Isot kivet -kasseissakin on.



Tämä kassi on aavistuksen verran korkeampi kuin Isot kivet -kuosiset kassit ovat.




Kankaan kulutusta en merkinnyt, koska palat eivät olleet täysleveistä kankaista. 

perjantai 10. joulukuuta 2021

Neulottuja tonttuja

Aloitin näiden tonttujen neulomisen jo viime vuoden syksynä. En kuitenkaan saanut tonttuja valmiiksi viime jouluksi, koska huomasin, että ne eivät pysy pystyssä.





Purin pohjan kavennukset ja virkkasin tontun pohjaosaan vanun joukkoon kaksi kiekkoa, joiden väliin lisäsin riisiä painoksi. Riisinjyvät hiukan pyrkivät ulos virkkauksen väleistä, joten seuraaviin tonttuihin teen painopussit kankaasta.






Ensimmäisen tontun malli on  Nice to gnome you  Lanka on Arwettaa kaksinkertaisena. Otin tontuista kuvat ja kirjoitin blogipostauksen valmiiksi. Huomasin kirjoitusvaiheessa, että tontulta puuttui nenä ja kädet. Neuloin kädet ja nenän ja kiinnitin ne paikoilleen ja otin uudet kuvat.











Toisen tontun malli on  Here we gnome again Lanka on myös Arwettaa kaksinkertaisena. Yhteensä lankoja kului kahteen tonttuun 109 grammaa.





Nämä tontut menivät lahjaksi ja ajatuksena on tehdä yksi tai kaksi harmaasävyistä tonttua vuosittain, niin vuosien saatossa näistä syntyy tonttulauma. Sarah Schiralla on Ravelryssä vielä monta tonttumallia, jotka haluaisin neuloa.

tiistai 7. joulukuuta 2021

Eskarilaiselle sukat

 Neuloin vähän aikaa sitten kaksoispojille sukat, nyt on vuorossa isosiskon sukat.




Lankana olen käyttänyt Novitan Nalle lankaa, yksiväristä ja raidottuvaa. Sukat ovat kokoa 34. Lankaa kului 63 g ja neuloin sukat puikoilla numero 3.



Sukat ovat ihan perussukat vahvistetulla kantapäällä ja sädettäisellä kärkikavennuksella.  Raidat ovat kahden kerroksen korkuisia. 

Neiti eskarilainen laittoi sukat heti jalkaansa, vaikka normaalisti on hyvinkin "lämminverinen" eikä villasukkia käytä.