sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Samat langat, kahdet sukat

Olen ostanut joskus, ilmeisesti Lankamaailmasta, kirjavaa 6 säikeistä Sokkegarnin Salida lankaa. Ullaneuleessa on hyvä esittely. Kauan pohdin minkä langan kanssa tämä kirjava lanka sopii. Metrimäärien mukaan Novitan Nalle olikin sopiva kumppani.



Neuloin ensin kerrosrivinousulla sukat. Olin aiemmin neulonut vastaavat kerrosrivinoususukat lapselle, nyt halusin siksak kuvion sukan keskelle eteen. Ja tietenkin peilikuviksi. Esimerkiksi täällä on yksi hyvä ohje. Kerrosrivinoususukkiin kului lankaa 87 grammaa, sukissa on 56 silmukkaa ja ne on neulottu puikoilla numero 3. Ne ovat kokoa 38.




Raitalanka raidoittui hienosti ja sitä jäi vielä aika paljon. Kokeilin toisiin sukkiin ihan pelkästä raitalangasta millaista pintaa tulisi.




Kuvista näkyy, että jalkateräosuus on minulle hiukan liian leveä. Olisi pitänyt neuloa jalkapöydän päälle 2 o 2n resoria, niin sukka olisi asettunut paremmin. Näihin sukkiin kului lankaa 97 grammaa, silmukkamäärä sama 56, puikot samat 3, koko sama 38.




Oli hauska nähdä miten erilaiset sukista tuli vaikka molemmissa onkin samat langa. Pintakuvilla ja värijärjestyksellä on tosiaan väliä. Ihmettalin vielä miksi ensimmäinen sukka (vasemmalla) raidoittui tasaisen kauniisti ja toinen sukka (oikealla) sai tuollaiset leveämmät, epämääräisemmät raidat. Minua ei haittaa, mutta tasaraitafriikeille tämä olisi katastrofi.



lauantai 27. toukokuuta 2017

Projektipussukoita

Projektipussukoista on kohistu käsityöpiireissä pitkään. Muun muassa Hupsistarallaan Terhi on ommellut  tetran muotoisia projektipussukoita. Nyt podcastien yleistyessä  projektipussukoita näkee vielä enemmän. Itse olen tähän asti kantanut neuleeni mukanani kangas- tai kestokasseissa ja samassa kassissa on saattanut olla useampikin neule kerrallaan (lähinnä pienikokoisia töitä esim. sukkia). 

Ompelin Wexleriltä Lahdesta ostamistani kankaista projektipussukoita. 



Ensimmäinen laukku meni kuitenkin aviomiehelle toilettilaukuksi.





Loput ompelin projektipussukoiksi. Olen aikoinaan ommellut niin paljon pussukoita, mm. karkkipapereista, että pussukoiden muoto ja kaava on ennestään tuttua, mutta mikäli etsit kaavaa, niin Hand made Hippu blogista löytyy hyvä kaava. Kaikki nämä pussukat on tehty samalla kaavalla.



Vaaleanpunainen ei mitenkään ole minun väri, mutta en voinut vastustaa joogaavia koiria.


Käytin pussukoissa pääsääntöisesti metriketjua, joten huolittelin ketjun päät pussukan kankaasta leikatuilla palasilla.





Vuorina käytin ohutta puuvillaa ilman mitään vanukerroksia. Pussukat eivät ole siis niin jäykkiä, että seisovat itsekseen. 






Pussukat ovat mitoitettu niin, että kaksi 100g lankakerää mahtuu hyvin plus vaikka sukka puikkoineen. Mittasin siis etukäteen kahden kerän vaatiman tilan ja piirsin kaavan näiden mittojen mukaan.



Tein lisäksi tetran muotoisia pussukoita. Täältä löytyy hyvä ohje näihin pussukoihin. Itse vähän oikaisin enkä ommellut vuorta ja päälistä erikseen ja leikkasin pussukan yhdestä kappaleesta. Tuolla ohjeella saa vielä siistimmän version.





Nämäkin on mitoitettu sukan neulonnan mukaan. Tetraan mahtuu kaksi 100 g kerää plus neuletyö puikkoineen.



Ruskea koirakangas on ostettu Eurokankaasta, kaikki muut kankaat Wexleriltä. Kankaita kului yhteensä 7,8 m. Yhteen pussukkaan kului 30 cm päälikangasta ja 30 cm vuorikangasta.

Valmiina kesään

Ompelin tytöille kesävaatteita. Tällä kertaa kolmessa koossa 92 cm, 110 cm ja 128 cm.

T-paidan kaava on Ottobre 3/15 malli Be positive. Legginsit on samasta lehdestä malli Diamonds.



Puseron kaavassa on lystikkäästi etupuolella istutettu hiha ja takapuolella raglanhiha. Yksivärinen ja kuviollinen kangas vuorottelelevat. Olkasauma on aavistuksen verran etukappaleen puolella.




Pöllökangas ja yksivärinen vaaleanpunainen trikoo on ostettu Masan Kangaspalasta Hyvinkäältä.




Dinosauruskangas on ostettu Ompelimo Sartasta Järvenpäästä, harmaa yksivärinen trikoo Masan Kangaspalasta.



Maatila-numerotrikoo on ostettu Ompelimo Sartasta, yksivärinen mintunvihreä trikoo on Eurokankaasta.




Kukallinen trikoo on ostettu Masan Kangaspalasta ja yksivärinen pinkki trikoo on Trikookellari Laaksolta Järvenpäästä.




Numerotrikoo on Ompelimo Sartasta ja yksivärinen interlockneulos on Eurokankaasta.

92 senttisen neidin vaatteet: viisi puseroa ja kolmet housut



110 senttisen neidin vaatteet: viisi puseroa ja kahdet housut


128 senttisen neidin vaatteet: viisi puseroa ja kahdet housut


Kankaita kului yhteensä 10 metriä. Taisi tuo kesäkin jo saapua, joten käyttöä varmasti näille on.

lauantai 20. toukokuuta 2017

Tähtipaitoja aikuisille

Ompelin aiemmin tähtipaitoja lapsille. Tällä kertaa ompelin perheen äidille ja isoäidille myös tähtipaidat. Kaavan otin ihan heidän olemassa olevista paidoistaan.





Suurempikokoisen paidan trikoot on ostettu Masan Kangaspalasta Hyvinkäältä. 



Pienempikokoisen paidan koirakangas on ostettu Eurokankaasta, yksivärinen violetti trikoo on ostettu Trikookellari Laaksolta Järvenpäästä. Koirakangas jäi yli lasten tähtipaidoista.

Isoäidin toive oli violetin väristä, äidin paita taasen on sattumalta violetti, koska kangasta oli varastossa. Kankaita kului yhteensä 4,4 metriä.

maanantai 1. toukokuuta 2017

Hameita

Ompelutilassani on yleensä aina valmiiksi leikattuja tai jopa osittain ommeltuja vaatekappaleita. Ne ovat eri valmistusvaiheissa riippuen siitä mikä vaihe on milloinkin kiinnostanut ja miten on ollut aikaa ommella. Näin toimien saan monesti inspiraation iskiessä nopeastikin valmista verrattuna siihen että lähden ihan alusta kaavan piirtämisestä ja kankaan leikkaamisesta.

Nämä hameet olivat esimerkiksi siinä vaiheessa, että vetoketjut puuttuivat ja tietenkin vetoketjun jälkeiset työvaiheet. 












Ensimmäinen hame on paksuhkoa puuvillaa, kangas ostettu Eurokankaasta. Pinkki ei kuulu ollenkaan minun väreihin, mutta tässä hameessa saa nyt mennä. Enkä sitten normaalisti koskaan pidä puseroa hameen alla, mutta näissä kuvissa siksi että vyötärön rakenne näkyy. Hameessa siis edessä vetoketju, edessä ja takana pienet halkiot, viistotaskut, vyötärökaitale. Kaava on Burda 4/10 lehdestä. Malli on sama kuin  tämän postauksen hame. Kangasta kului 1,5 m, kangasta oli sen verran niukasti että vyötärökaitaleen sisäkappale piti tehdä valkoisesta lakanakankaasta.






Toinen hame on myös paksuhkoa puuvillaa, voisi sanoa jopa ohueksi farkkukankaaksi. Kangas on ostettu Eurokankaasta. Kangasta kului 1,6 m. Liivihameessa on kaarrokeosa, sen alareunassa muotolaskokset. Toisella sivulla on vetoketju, edessä on paikkataskut. Kaava on Ottobre 2/08 lehdestä. Tästä tulee varmasti yksi lempparityövaatteistani.





Kolmas hame on Marimekon Kompotti kangasta. Kangasta kului 1,5 m. Tämä hame on hieman a-linjainen ja siinä on vyötäröllä sisäpuolella alavara. Sivussa on vetoketju. Kaava on Ottobre 5/10 lehdestä. Tätäkään hametta en oikeasti pidä puseroiden päällä, mutta näissä kuvissa havainnollistetaan vyötärön rakennetta.  Kaikki hameet ovat vuorittomia, kevyitä kesähameita.