sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Podcast jakso 27

 

Marraskuun lopun jaksossa esittelen monta paria valmiita sukkia. Vielä yhden erän kestovanulappuja näette videolta. Kaksi pitsikuvioista pipoa on valmiina.





Keskeneräisinä on kaksi paria sukkia.

perjantai 27. marraskuuta 2020

Meikkilaukkuja, osa 1

Ompelin aikaisemmin hirmuisen määrän pussukoita. Käytin samaa kaavaa tänäkin vuonna meikkilaukkujen ompelussa. 



Ensimmäisen erän meikkilaukkuja ompelin Marimekon vettä hylkivästä pöytäliinakankaasta. Kankaat olivat Marimekon tehtaanmyymälässä juuri sopivan kokoisina palasina palalaarissa. Vuorena on yksivärinen lakanakangas, joka on kierrätetty rikkoutuneista lakanoista.




Ompelin meikkilaukkuihin pienen hihnan, jos vaikka haluaa roikottaa meikkilaukkua ranteessa. 




Näihin meikkilaukkuihin ei tullut sisätaskua, koska päälikangasta ei riittänyt enkä halunnut laittaa mitään muuta kangasta taskuksi. Meikkilaukkujen koko on noin 25 cm korkea, 30 cm leveä ja pohja on noin 10 cm leveä. 

Kankaan kulutusta en merkinnyt, koska päälikankaat olivat paloina ja ne kaikki palat kuluivat meikkilaukkuihin. Vuorikankaat olivat kierrätettyjä.

lauantai 21. marraskuuta 2020

Sukkalankusta kahdet sukat

Muutama vuosi sitten sukkalankut olivat muotia, nyt niitä ei tahdo löytää mistään. Löysin omani Ilun Handun verkkokaupasta. 




Sukkalankku on suorakaiteen muotoiseksi neulottu palanen, joka on neulomisen jälkeen värjätty. Sukkalankuista puretaan lankaa ja neulotaan jotain. Uuden neulotun pinnan väritys muuttuu mielenkiintoisesti. 





Neuloin sukkalankusta kahdet sukat, lankaa jäi kaksi grammaa jäljelle. Ensimmäiset sukat ovat pelkästään sukkalankkulangasta minun perusmallillani. Alussa on 2 o, 2 n resoria, vahvistettu hollantilainen kantapää, 2 o, 2 n resori jatkuu jalkaterän päällä ja lopussa on sädettäinen kärkikavennus. Ensimmäisiin sukkiin kului lankaa 59 grammaa.





Toiset sukat neuloin lyhytvartisiksi. Alussa on 2 o, 2 n resoria, kontrastivärinen vahvistettu hollantilainen kantapää, 2 o, 2 n resori jatkuu jalkaterän päällä ja lopussa on sädettäinen kärkikavennus. Lyhytvartisiin sukkiin kului lankaa 45 grammaa. Näiden sukkien kantapään lanka on Nurjan sukkalankaa.

Neuloin molemmat sukkaparit 2,5 mm puikoilla varresta aloittaen, naisten kokoa 38 ja käytin 60 silmukkaa.


Tasasin värejä sukissa hiukan siten, että ensin neuloin ihan ensimmäisen sukan ja sen jälkeen purin koko sukkalakun kerälle ja aloitin toisen sukan sukkalankun toisesta päästä. Kolmannen ja neljännen sukan neuloin peräkkäin sukkalankun keskiosasta.










Sukkalankku oli mielenkiintoinen kokeilu. En ihan pidä siitä, että neulepinta jää epätasaiseksi, koska lanka on purettuna kiemuralla. Tämän voisi estää kastelemalla puretun langan, mutta silloin se ei olisi sama asia kuin sukkalankun tarkoitus.

keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Raitasukat

Aviomies kävi viime vuonna Dublinissa geokätköilemässä ja hän toi minulle tuliaisiksi lankoja. 

Tänä vuonna hän halusi ilahduttaa minua langoilla. Hän tunnisti Dublinissa olevan lankakaupan verkkokaupan. Aviomies tilasi sieltä minulle samoja lankoja kuin aiemmin oli ostanut ja lisäksi raidallista lankaa. 

Tämä raitalanka inspiroi erityisen paljon ja aloin heti neulomaan sukkia itselleni. Neuloin sukat kahdelta kerältä kaksi sukkaa yhtäaikaa aloittaen varresta. 





Käytin 2,25 mm pyöröpuikkoa ja sukista tuli naisten kokoa 38. Silmukoita sukissa on 60. Alussa on 10 kerrosta 2 o, 2 n resoria ja muutaman kerran lisätty ennen kantapäätä. Neuloin sukkiin jälkijättöisen kantapään Kirjopirkkalangasta.  Lisätyt silmukat on kavennettu kantapään jälkeen. Kärjessä on sädettäinen kärkikavennus. 






Lankaa kului sukkiin 54 grammaa. Lanka on Dragon Hill Studion Sherbone Sock 4ply. 75% Superwash merinoa ja 25% polyamidia. Langan vahvuus on 425 metriä/ 100 grammaa. 



sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Kaksi maanantaita ja yksi tiistai

Otsikko viittaa mekkojen kaavoihin, jotka ovat Kässäkerho PomPomin Monday mekko ja Tuesday mekko. Ostin molempien mekkojen kaavat, kun en osannut päättää kumpi mekoista on kivempi.




Ompelin kaksi mekkoa Monday mekon kaavalla ja yhden  Tuesday mekon kaavalla. Tein mekot huomattavasti pienemmällä kaavakoolla kuin normaalisti käytän, koska mekot ovat erittäin väljän mallisia.








Monday mekon harmaa pellava on ostettu Kässäkerho PomPomista.




Näin marraskuussa on hyvä laittaa mekon alle pitkähihainen trikoopusero, jotta tarkenee viileydessä hyvin.





Ompelin mekkoihin myös irtovyöt, jos joskus haluaa koota mekkojen väljyyttä pienemmäksi. Vyö tosin korostaa pyllyäni, ainakin näissä kuvissa. En tehnyt vyölenkkejä tarkoituksella, koska vyöllä voi säädellä paljonko yläosaa kerää pussille vyötärön yläpuolelle.





Monday mekossa on takana sauma. Näin saadaan kankaan kulutusta pienemmäksi. 








Punainen pellava on ostettu Eurokankaasta todella kauan aikaa sitten.




Tuesday mekossa on sauma edessä ja v-muotoinen pääntie.




Kaikki pääntiet on huoliteltu alavaralla.





Tuesday mekon sinapinkeltainen pellava on Kässäkerho PomPomilta.

Pidän enemmän Tuesday mekosta sen hiukan pidemmän hihan, v-muotoisen pääntien ja kellotetumman helman vuoksi.

Pellavia kului 2,3 m/ mekko eli yhteensä 6,9 metriä. 

keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Ylitin itseni - kakku

 Äärimmäisen harvoin täällä blogissa on esitelty ruokaan liittyviä postauksia. Tällä kertaa kuitenkin haluan esitellä täytekakun, jonka tekeminen oli minun taitojeni äärirajoilla.




Olin luvannut kymmenen vuotiaalle päivänsankarille sinisen täytekakun. Olimme kesällä tehneet yhdessä kuppikakkuja ja olimme värjänneet koristekreemiä elintarvikeväreillä. Hän innostui sinisestä väristä, joka on samalla hänen lempivärinsä. 




Visioni oli se, että kakun kerrokset ovat eri värisiä sinisiä. Sekoitin tavalliseen kakkutaikinaan sinistä elintarvikeväriä. Ihan muutaman tipan verran värjäsi taikinan hennon vihreäksi. Hieman enemmän väriä värjäsi taikinan turkoosiksi ja oikein paljon väriä värjäsi taikinan kunnolla siniseksi. Tein siis kolme kakkupohjaa, jotka leikkasin halki puoliksi. 




Rakensin kakun kolmesta värikerroksesta, tummin alimmaiseksi ja vaalien päällimmäiseksi. Kakun kerrosten väliin lisäsin kermavaahtoa,  johon olin sekoittanut vaniljan makuista tuorejuustoa. Lisäksi täytteenä oli banaania. Kakun pinnalle kaulitsin valmista sinistä sokerimassaa. En ole mikään kakunkoristelun mestari, joten tämä oli minulle helpoin ratkaisu. Viimeiseksi pinnalle ripotteli värillisiä nonparelleilla ja kakku oli valmis.




Kakkuja tuli siis kaksi kappaletta, ensimmäisen vein tuliaisiksi kummitytön perheelle ja toisen sitten päivänsankarin perheelle. Kakut  maistuivat hyvin molemmissa paikoissa.





Syntymäpäiväsankarin pikkusisko ilmoitti haluavansa samanlaisen kakun pinkkinä omille syntymäpäivilleen. 

maanantai 9. marraskuuta 2020

Kauppakasseja

Ompelen useasti kauppakasseja kierrätyskankaista. Tällä kertaa ompelin ne muumikuosisista pussilakanoista.




Aikaisempia ommeltuja ostoskasseja voit katsoa täältä ja  täältä, 





Toivottavasti maailmassa on taas muutama muovikassi vähemmän.




perjantai 6. marraskuuta 2020

Koululaiselle paitoja

Koululaisneiti V. täyttää 10 vuotta tässä lähiaikoina. Ompelin hänelle uusia paitoja koulukäyttöön. Neiti on jo venähtänyt kokoon 146 cm ja lähes kaikki viime syksynä ompelmani koon 134 cm paidat olivat jääneet hihoista lyhyiksi. Toki olisi voinut tehdä hihoihin vaikka pidemmät resorit tai muutoin pidennykset, mutta tällä kertaa kierrätettiin koon 134 cm paidat neiti O:lle, jolle ne sopivat mainiosti.





Paidan kaava on sama kuin tässä kesällä ommellussa paidassa. Kaava on siis Ottobre 1/ 2016 lehdestä.



 


Punasävyiset paidat on tehty kaavan mukaisesti kellohelmaisiksi.


Punavalkoinen trikoo on Ommellisen Ellipsi. Trikoo jäi yli minun legginseistä. 




Punainen trikoo valkoisilla tähdillä on ostettu Eurokankaasta. Punaiset eivät ole tämän neidin lempivärejä, mutta kelpuutti paidat kuitenkin.




Pääntiet on huoliteltu alavaralla, näin paidoissa on vähän "aikuisempaa" tuntua verrattuna resorireunukseen.





Loput paidat on ommeltu samalla kaavalla, mutta yhdistin ylä-ja alaosan kaavat ja leikkasin savusaunan vapaalla kädellä suoraksi. Helmasta ei tullut niin leveää, mutta paita leveni hieman helmaa kohden. 





Harmaa trikoo, jossa keltaisia pilkkuja, on ostettu Eurokankaasta.



Tummansininen, jossa kiiltäviä vihreitä krokotiiejä, on ostettu Eurokankaasta. Tämä kuosi oli neidin suosikki.





Hihansuut ja helmat on käännetty hunajakenno-ompeleella. Kaikki sisäsaumat on tehty nelilankaisella saumurilla.






Tummanharmaa-vihreä trikoo on Ommellisen Ellipsi, sama kuin punainen aiemmin. Tämäkin trikoo jäi yli minun legginseistä.







Kettukuosinen trikoo on ostettu Eurokankaasta. Tämä kuosi oli neidin toinen suosikki.



Finlaysonin norsukuosinen trikoo on ostettu Eurokankaasta.


Trikoita kului 0,80 m- 1,0 metriä trikoon leveydestä riippuen. Yhteensä trikoita kului 6,6 metriä.