perjantai 25. helmikuuta 2022

Tiiliseinäsukkia naisille

Neuloin naisille "tiiliseinäsukkia". Tuo lempinimi on itseni antama, koska kuvio muistuttaa tiiliseinää. Olen aiemmin neulonut samalla mallilla vihreät sukat ja vaaleat sukat.




Nyt halusin käyttää Nallen kirjavia lankoja, joita minulle on kertynyt varastoon. Kirjavat langat ovat minulle todella ongelmallisia. Ne näyttävät kerällä suloisen ihanilta, mutta neulepinnasta tulee minun mielestä ihan ällöä. 




Olenkin monesti neulonut kirjavia lankoja raidoitettuna yksivärisen kanssa, mutta nyt neuloin siis tällä tiiliseinäkuviolla.




Kaikki sukat ovat samanlaisia: vahvistettu hollantilainen kantapää, sädettäinen kärkikavennus.




Yllä olevissa sukissa tasasin vaaleanpunaisen langan, koska siinä oli selkeästi vaaleampia ja tummempia kohtia. Muissa sukissa en tasaillut raitakohtia, koska langat olivat tasaisemmin kirjavia.


Silmukoita sukissa on 56, neuloin puikoilla numero 3 ja sukat ovat naisten kokoa 38-39.




Lankoja kului sukkapariin noin 80-85 grammaa, yhteensä 413 grammaa.




Yritin löytää mahdollisimman erottuvia väripareja.





Inspiroiduinkin neulomaan seuraavaksi räsymattosukkia kirjavista langoista. Niistä lisää myöhemmin.

tiistai 22. helmikuuta 2022

Kaksosten yöpukujen housut

Edellisessä postauksessa (täällä) esittelin kaksosten yöpukujen paidat, tässä on samojen yöpukujen housut. 




Housuissa on hiukan leveämmät lahkeet kuin legginseissä. Vyötäröllä on kuminauha. 




Laivatrikoo on ostettu Paapiilta, sitä riitti housujen etukappaleisiin. Takakappaleiden yksivärinen trikoo on Eurokankaasta.





Pandatrikoo on ostettu Ehta verkkokaupasta. Yksivärinen trikoo on samaa kuin laivahousuissakin.



Harmaa eläinkuosinen ja harmaa yksivärinen trikoo on ostettu Eurokankaasta.




Pandakuvioinen trikoo on ostettu Majapuulta. Yksivärinen trikoo on samaa kuin laivahousuissa ja pandahousuissa. se on Eurokankaasta.



Autotrikoo on Paapiilta. Sitä riitti yksiin housuihin niin, että sekä etu- ja takakappale on samaa trikoota.



Laivatrikoota riitti toisiin housuihin niin, että etu- ja takakappale on samaa trikoota. Nämä kaksi viimeistä housumallia olivat kaksosten ensimmäiset valinnat päälle.

Ompelin housut saumurilla ja huolittelin käänteet ompelukoneen hunajakenno-ompeleella. Housujen kaava on  Allt on handarbete 9/2015  lehdestä. Kaikki housut ovat kokoa 110 cm. Vaikka trikoot olivatkin ylijäämätilkkuja, niin niitä kului 70 cm/ housupari, yhteensä 2,1 metriä.

perjantai 18. helmikuuta 2022

Kaksosten yöpukujen paidat

Kaksospojat tarvitsivat uusia yöpukuja. Vanhat olivat jääneet pieniksi. Sovimme kaksosten äidin kanssa, että pojille saa ommella yöpukuja ihan tilkuista. Siis siten, että etukappaleet ja takakappaleet voivat olla eri trikoita.




Löysin kaapeistani runsaasti trikootilkkuja. Osa oli jäänyt aiemmista paita- ja housuompeluista tähteeksi niin, että jäljellä oli vain kapea suikale. Osa taasen oli sellaisia tilkkuja, että kokonaista paidan etukappaletta ei saanut vaan piti lisätä helmaan toista trikoota.





Autotrikoo on ostettu Paapiilta, yksivärinen harmaa trikoo on Eurokankaasta. Toiseen paitaan riitti autotrikoota etu- ja takakappaleen verran, toiseen vain etukappale.





Leijona- ja kettutrikoot ovat Eurokankaasta. Niitä riitti niin, että etu- ja takakappaleet on leijonaa ja hihat kettua.






Laivatrikoo on ostettu Paapiilta. Yksivärinen trikoo on Eurokankaasta. Laivatrikoota riitti epämääräiset mitat miehustakappaleisiin. Toisessa paidassa on korkeampi etukappale ja toisessa vastaavasti korkeampi takakappale.

Ompelin kaikki sisäsaumat saumurilla ja huolittelin käänteet hunajakenno-ompeleella. Ompelin ensin päänteille resorit, mutta sovituksessa huomasimme, että ne kiristävät liikaa. Leikkasin resorit pois ja huolittelin pääntiet ompelukoneella. Jos pääntiet ovat nyt liian suuret, voi niihin lisätä resorin jälkikäteen.

Paidan kaava on Ottobre 1/2021lehdestä, paidat ovat kokoa 110 cm. Vaikka trikoot olivatkin ylijäämätilkkuja, niitä kului 50 cm/ paita, yhteensä 3 metriä.

tiistai 15. helmikuuta 2022

Rahin päällisen korjaus

 Rahin päälle olen virkannut kuviovirkkauksella aikoinaan rahille päälisen. Aikaa myöden päällisen yläosa on kulunut ja rikkoutunut. Samalla päällisen sivuosa on venynyt tai sitten päällisen sisään on uusittu hiukan matalampi rahi.




Joka tapauksessa rahin päällinen oli korjauksen tarpeessa. Poistin päällisen yläosan virkkauksen ja purin hiukan kuviovirkkausta rahin päällisen sivuosien korkeudesta. 




Virkkasin rahin päällisen uuden yläosan. Aiemman yläosan olin virkannut pylväillä, nyt virkkasin kiinteillä silmukoilla. Näin sain yläosan pinnasta tiiviimmän ja samalla toivottavasti kestävämmän. Lankana käytin Mandarin petit puuvillalankaa, sitä kului virkkaukseen yhteensä 64 grammaa.




perjantai 11. helmikuuta 2022

Brodeerausharjoitus

 Opiskelimme työpaikalla brodeerausta kollegan opastuksella.

 



Suunnittelin kuvion käytettäväksi muovipussien säilysyspussukkaan. Kankaana käytin vanhaa farkkua.

 

Muovipussien säilytyspussin ompelin samalla tavalla kuin nämä pussit.


 

Alla kuva brodeerausvaiheen päätyttyä.


 

Alla pari videota brodeerausvaiheesta.

 


 









tiistai 8. helmikuuta 2022

Kestohedelmäpusseja

Sain sisareltani vanhaa valoverhoa. Uusiokäytin sen kestohedelmäpusseiksi. Olin saanut työpaikalta lahjaksi opiskelijoiden tekemän kestohedelmäpussin ja otin siitä mittoja näihin pusseihin.

 

Leikkasin valoverhokankaasta pitkän kappaleen niin, että pussin alareunaan tulee taite eikä saumaa. Ompelin pusseihin vanhasta tyynyliinasta leikatun kappaleen. Tähän voi kiinnittää hedelmien tai kasvisten hintalapun kaupassa.

Ompelin sivusaumat jättäen toisen sivun yläreunaan aukon kiristysnauhan pujottamista varten.

 


Ompelin yläreunaan nauhakujan, pujotin nauhakujaan ohuen silkkinauhan ja kiinnitin kiristyslukon.


Kestohedelmäpussit painavat noin 12 grammaa, tämä tuskin on suuri kustannus hedelmiä ja kasviksia ostaessa. Suurempi hyöty on muovipussien käytön vähentämisessä.

perjantai 4. helmikuuta 2022

Olipa kerran sinisävyinen raidoittuva lankakerä

Sinisävyisessä raidoittuvassa lankakerässä oli 150 grammaa lankaa. Halusin käyttää lankaa miesten ruotosukkiin. Tämä on eniten käyttämäni sukkamalli, ohje löytyy Novitan sivuilta.

 

 

 

Ohjeessa käytetään Novitan 7 veljestä, mutta minä käytin Novitan Nallea raidottuvan langan kanssa. Neulomalla puikoilla numero 3 sain aikaiseksi noin kokoa 42-43 olevat miesten sukat.

 

 
Ohjeesta poiketen tein alkuresorin yksivärisenä. Yhdistin raidottuvaan lankaan vaaleanharmaata, tummanharmaata ja turkoosia lankaa siten, että aloitus, kantapää ja kärkikavennukset ovat yksivärisellä langalla.
 
 
Kaikissa sukissa on 60 silmukkaa, normaali vahvistettu kantapää sekä sädettäinen kärkikavennus. 
 
 
Täsmäsin raidoittuvan langan mahdollisimman tasan, että sain keskenään samanlaiset sukat.
 
 
 
Viimeisissä sukissa raidoittuva lanka on yhdistetty luonnonvalkoiseen lankaan niin, että tein myös kantapään ja kärkikavennukset raidoittuvalla langalla. Näin sain raidoittuvan langan mahdollisimman tarkkaan käytettyä. Ihan pieni nöttönen jäi jäljelle.
 
 



 
Raidoittuvassa langassa oli pitkiä vaaleampia kohtia ja pitkiä tummempia kohtia. Jälkikäteen ajatellen tummiin sukkiin tuli tummia kohtia ja vaaleisiin sukkiin vaaleita kohtia. Mutta neulomisen aikana en asiaa heti huomannut enkä halunnut purkaa sukkia, kun asian valmiista sukista huomasin.

 

 




Lankoja kului sukkapareihin noin 105 grammaa/sukkapari, yhteensä 420 grammaa.

tiistai 1. helmikuuta 2022

Eskarilaisen uudet vaatteet

Eskarilainen on taas kasvanut pituutta. Nyt hän käyttää kokoa 122-128 cm. Ompelin hänelle uusia housuja ja pari yöpaitaa. Housut on enemmän yöpuku- ja kotikäyttöön. Ne eivät ole ihan legginsien tyyliin tiukat lahkeista vaan hiukan väljät.



Kaivelin tilkkulaatikoitani ja löysin useita trikoita, jotka olivat jääneet tähteeksi jostain muusta ompelusta.



 

Yllä olevat kahdet housut on ommeltu trikoista, jotka jäivät yli kesämekoistani. Sulkatrikoo on Ommelliselta ja keltainen kukkatrikoo Kangaskauppa Majapuulta.

 



Nämä yllä olevat kahdet housut on ommeltu trikoista, joista ole ommellut aiemmin poikavauvalle ja isoveljelle puserot. Jääkarhutrikoo on Eurokankaasta ja legotrikoo on Kangaskauppa Majapuulta
 


 
Lammastrikoota oli metrin palanen. Olin ajatellut siitä aiemmin tälle eskarilaiselle puseroa, mutta ompelinkin nyt housut. Lammastrikoo on ostettu Eurokankaasta. Housuihin kului trikoita 0,7 m/housut, yhteensä 3,5 metriä. Housujen kaava on Allt om Handarbete lehdestä 9/2015. Minulla on hyvä peruskaavojen varasto, josta otan tarpeen tullen sopivan koisen kaavan käyttöön.


Yöpaitojen trikoot on ostettu Eurokankaasta.


Yöpukujen kaava on Allt om Handarbete 9/2015. Yöpukuihin kului trikoita 0,7 m/yöpuku, yhteensä 1,4 metriä.