perjantai 31. toukokuuta 2024

Kangaskorit

Löysin Marimekon palalaarista muutaman pellavavaisen Unikkopalan. ompelin niistä kaki säilytyskoria. Tällä kertaa kokeilin neliömäistä pohjaa ja pystyreunat ovat suorakaiteen muotoisia.




Kovetin molemmat kankaat tukikankaalla, mutta silti korit jäivät hiukan liian lörpöiksi. Olisi pitänyt olla vahvempaa tutkikangasta tai kaksi kerrosta.




 

Vuorikangas on Kässäkerho Pompomin pellavaa, jota ostin hiukan liikaa tai oikeastaan turhaan. Se sopii mielestäni hyvin tähän ompeluun. 




Päälikankaiden menekkiä en laskenut, koska kankaat olivat kapeita soiroja. Vuorikangasta kului 30 cm/ kori, yhteensä 60 cm. 





tiistai 28. toukokuuta 2024

Spiral Splash Socks

Osallistun tänäkin vuonna Stephen Westin suunnittelemaan Westknit Year of Socks 2024 yhteisneulontaan. Ohjeita ilmestyy kerran kuukaudessa ja ennen vuoden alkua ilmestyi yksi ennakkosukkamalli.





Tammikuun malli on Spiral Splash socks. Käytin tässä lankoina vihreää Novitan Venla lankaa ja kirjavaa Regian Merino Yak Color lankaa.




Sukissa yksivärinen ja kirjava lanka tekevät spiraalimaista kuviota koko sukan läpi, varressa molemmin puolin ja jalkaterässä jalkaterän päällä. Tasasin mahdollisimman hyvin raitalangan raidat molempiin sukkiin.




Kantapää on Stephen Westille tyypillinen aina-oikein neulottu ranskalaisella käännöksellä. Kärjessä on leveä nauhakavennus ja viimeiset silmukat on silmukoitu.

Sukat ovat naisten kokoa 38, neuloin ne puikoilla 2,25 mm ja lankoja kului yhteensä 65 grammaa. 

Rakastan valtavasti sitä, että oikea ja vasen sukka eroavat toisistaan ja spiraalit ovat toistensa peilikuvia.

perjantai 24. toukokuuta 2024

Mustia tiskiliinoja

Jouduin purkamaan tunikan hihoista lankaa pois, koska olin virkannut vahingossa liian pitkät hihat. Tästä purkulangasta virkkasin tunikan omistajalle muutaman tiskiliinan.




Virkkasin pari versiota isoäidinneliöstä. Toinen ihan perinteinen versio ja toinen niin, että joka toinen kerros on ruutuvirkkausta ja joka toinen kerros pylväitä.





Kolmas versio isoäidinneliöstä on nurkasta aloitettu, tässäkin versiossa joka toinen kerros ruutuvirkkausta ja joka toinen kerros pelkkiä pylväitä.




Kaksi viimeistä tiskiliinaa on pystyraitaisia ruutuvirkkauksen ja pylväiden määrän vaihtelulla. Toisessa on kolmen pylvään raitoja ja kahden ruudun raitoja. Viimeisessä tiskiliinassa on viiden pylvään raitoja yhdistettynä yhteen ruutuun pylväsryhmien välissä.





Ihan lopuksi virkkasin pari meikinpoistolappua, jotta sain koko lankamäärän kulumaan. Lankana käytin Dropsin Safran puuvillalankaa ja sitä kului 104 grammaa.



Ohjeita tiskiliinoihin löytyy aiemmasta postauksesta täältä.

tiistai 21. toukokuuta 2024

Scrapbook socks

Sari Nordlundin kesäsukkien yhteisneulonnassa vuonna 2023 viimeiset sukat ovat Scrapbook socks.

 


Nämä sukat neulottiin kesäsukkien jämälangoilla. Itse neuloin ensimmäiset sukat niin pitkiksi, että epäilin riittääkö lanka. Vaihdoin harmaan langan Arwettaan, jota minulla oli jäänyt miesten sukista.

 


Näissä sukissa olisi ollut ohjeen mukaan tiimalasikantapää, mutta minä tein normaalin laatikkokantapään hollantilaisella käännöksellä.

 


Neuloin puikoilla 2,25 ja sukat ovat naisten kokoa 38-39. Lankoja kului yhteensä 71 grammaa.


Tässä vielä kaikki neljä mallia tähän yhteisneulontaan.



perjantai 17. toukokuuta 2024

Meikkilaukut käytetyistä farkuista

Ompelin veljelleni ja hänen avovaimolleen farkkukankaiset meikkilaukut.




Kaava on Jujunan Puro meikkipussi





Vahvistin sekä farkkukankaan että puuvillaisen vuorikankaan tukikankaalla, jotta meikkilaukusta tulisi riittävän jämäkkä.





Ompelin aikaisemmin samalla mallilla nämä meikkilaukut



Vuorikangas on puuvillaa.



Farkkukankaasta en laskenut luonnollisesti menekkiä, mutta vuorikangasta kului 0,4 metriä.

tiistai 14. toukokuuta 2024

Summer girl socks

Sari Nordlundin kesäsukkien yhteisneulonnassa heinäkuun 2023 sukat ovat Summer girl socks. Itse ehdin vasta nyt neulomaan nämä sukat.

 


 

Itse en ole kovin ihastunut röyhelöihin sukissa enkä niiden neulomisessa. Onneksi voi aina antaa sukat jollekin lahjaksi.

 


Neuloin 2,25 mm puikoilla ja lankana käytin Novitan Venla lankaa. Sukissa on 60 silmukkaa ja ne ovat naisten kokoa 38-39. Lankaa kului yhteensä 68 grammaa.




Sukat aloitetaan varresta ja alkuun tehdään käännetty reuna. Sukat ovat aloituksen jälkeen aika perussukat varresta varpaisiin ranskalaisella kantapäällä ja leveällä nauhakavennuksella kärjessä. 

Alkureunan käännöksen liittämiskohtaan neulotaan lopuksi röyhelö.

Tässä vielä kaikki kolme kesäsukkien yhteisneulonnan mallia:






perjantai 10. toukokuuta 2024

Pojan paidan korjaus

 Kaksosista toinen oli saanut paitaansa repeämän. Repeämä näyttää siltä, että paitaan olisi harjoiteltu saksien käyttöä, mutta tästä ei ole todisteita.

 




Silitin ensin repeämän taakse tukikankaan. Lisäsin tukikankaan päälle lakanakankaan palasen.

 






Ompelin repeämän kiinni kapealla siksakilla. Korjaus näkyy vähän oikealla puolella, mutta se kelpasi hyvin kaksospojan äidille. Paita sai hyvin lisää elinaikaa.

tiistai 7. toukokuuta 2024

Alegría sukat

Minua on aina kiinnostanut erikoiset sukkarakenteet. Esimerkiksi pidin äärettömän paljon aikoinaan sukkafinlandian mysteerisukka Ilarista.  




 

Nämä sukat aloitettiin kantapäästä, edettiin jalkapohjaosa, neulottiin kärki ja palattiin takaisin jalkapöydän päällä ja lopuksi neulottiin varsiosa. Ohje on 52*villasukat, osa 2 kirjasta. Ohjeen nimi on Alegría.

 



 

Kantapään aloitus väliaikaisella aloituksella. Käytin lankoina kantapäässä, kärjessä ja varren resorissa pinkkiä Armonia lankaa. 

 



 

 

Jalkapohjassa on tummansinistä Novitan Venla lankaa. Kärkeen tehtiin "tiimalasikantapää" ilman välikerrosta. 

 


 


Jalkaterän päälinen on Handun kirjavaa merinosukkalankaa.

 


Lopuksi otettiin kantapään silmukat puikoille ja jatkettiin vartta sopiva määrä. 




Lankoja kului yhteensä 60 grammaa. Sukat ovat naisten kokoa 38.

Jos neulon uudet sukat tällä mallilla, neulon ne ehdottomasti pyöröpuikoilla kaksi sukkaa samaan aikaan. Näin saan varmasti jalkakateräosasta saman pituisen.

perjantai 3. toukokuuta 2024

Korjauksia

Pyjaman housuihin oli tullut reikä. Paikkasin reiän laittamalla reiän taakse kangaspalan ja ompelemalla reiän umpeen pääliompelulla








Taustakangas on vanhaa collegekangasta, jostain aikaisemmin korjatusta vaatteesta jäänyttä.


T-paidassani on taskut, jotka suljetaan napeilla. Kangas oli repeytynyt napin kohdalta. Ompelin tähänkin taustakankaan kiinni pääliompelulla ja kiinnitin napin uudestaan







Viimeisenä korjauksena tällä kertaa korjasin tyynyliinan repeytyneen kohdan.




Näin sain taas korjauspinoa matalammaksi.