perjantai 30. elokuuta 2024

Woolly Waffle Socks

Stephen Westin yhteisneulonta vuosi on edennyt elokuulle. Elokuun sukkien nimi on Woolly Waffle Socks. Nämä olivatkin vaihteeksi todella nopeat ja helpot neulottavat. 




Sukissa on oikeilla ja nurjilla silmukoilla tehty pintaneule, joka muistuttaa vohvelipintaa.




Neuloin sukat Alize Superwash ohuesta sukkalangasta, puikoilla 2,25. Stephen on käyttänyt mallisukissaan useaa toisiinsa sointuvaa lankaa ja neulonut ne liukuvasti toistensa jatkoksi. Itse neuloin sukat yhdestä langasta.




Sukissa on Stephenille tyypillinen ainaoikein kantapää ja lopussa leveä nauhakavennus. Sain sukista naisten kokoa 38. Lankaa kului yhteensä  63 grammaa.

tiistai 27. elokuuta 2024

Ompeluhuoneen uusi verho

Aviomies oli minun kanssani Eurokankaassa ja hän löysi tämän ihanan, ompeluaiheisen puuvillakankaan palalaarista. Ompelin kankaasta ompeluhuoneeseen uuden verhon. Vanhassa verhossa ei ole mitään vikaa, mutta vaihtelen mielelläni verhoja noin puolen vuoden välein. Lisäksi laitan keittiöön ja olohuoneeseen jouluksi jouluverhot.

 




Asettelin kuvioraportin niin, että se jatkuu saumattomasti, koska verhon keskellä on sauma. Verho on siis kaksi kankaan leveyttä "pitkä". Kangasta kului yhteensä 1,6 metriä. Verhossa on yläreunassa päärmeen päällä rypytysnauha ja alareunassa päärme. Ihan perusompelua. Tähän huoneeseen sopii kappamallinen verho tietokonepöydän vuoksi.




Kangas on ohutta puuvillaa ja sopii siten hyvin verhoksi. Kangas on raporttimainen, tarkoitettu ilmeisesti tyynynpääliseksi. Halusin nuppineulakuvion verhon alareunaan. Kuvioruuduissa olevat asiat ovat  poikittain, mutta kangasta ei olisi riittänyt muulla tavoin verhoksi. 

perjantai 23. elokuuta 2024

Joulurauha sukat


Tällä erää viimeiset Niina Laitisen joulukalenterisukista on viime joululta ja nimeltään Joulurauha, näistä sukista ohjetta ei löydy vielä Ravelrystä.





Neuloin sukat Marcus Companyn  6-ply sukkalangasta, neuloin sukat 2,75 puikoilla. Lankaa kului yhteensä 83 grammaa. Tämä harmaa lanka oli ihanaa neulottavaa, napakkaa eikä säikiintynyt yhtään. Sukista tuli naisten kokoa 38.




Niina Laitinen on erittäin tuottelias suunnittelija, seuraavaksi pitäisi varmaan neuloa hänen suunnittelemia äitienpäiväsukkia, lyhyemmällä varsiversiolla. 




Tässä vielä kaikki tähän saakka julkaistut joulukalenterisukat (pitsimallit)

 

Jouluyöt, vuodelta 2016

 

 

Sylviat, vuodelta 2017


 


 

 


Piparkakut, vuodelta 2021

 

 

Jouluruusut vuodelta 2022


tiistai 20. elokuuta 2024

Pieniä korjauksia

 Korjausompelupinoon on taas kertynyt muutama korjattava vaate. Ensimmäisenä näistä on ulkoilutakin korjaus. Ulkoilutakissani oli ikävästi ommeltu helman kiristysnauha ja kuminauha siten, että taskuun jäi pieni reikä, josta kynä pääsi takin helmaosaan. Tarvitsen geokätköilyssä jatkuvasti kynää ja kynän luiskahtaminen takin helmaosaan oli erittäin ärsyttävää. 





Ompelin kaikki kolme ommelta vetoketjun saakka ja näin taskun pohjan reikä meni umpeen eikä kynä enää putoa takin helmaan.




Pieni, mutta välttämätön korjaus ettei mene jatkuvasti hermot.

Toisena korjauksena ovat ystäväni housut. Hän on hoikistunut reilusti ja housujen vyötärö tuntui löysältä. 




Housuissa oli sisään ommeltu kuminauha, en lähtenyt sitä purkamaan vaan ompelin uudelle kuminauhalle kujan. 





Pudotin reikäkuminauhan kujaan ja ompelin napin housujen nurjalle puolelle, samalla kuminauhaan pää kiinnittyi. Uutta kuminauhaa saa säädettyä reikien ja napin avulla, jos hoikistuminen jatkuu. 





Kolmantena korjauksena paikkasin kengät vaatelaastarilla. 






perjantai 16. elokuuta 2024

Jouluruusut sukat

Olin päättänyt, että neulon tämän vuoden aikana kaikki "rästiin" jääneet Niina Laitisen joulukalenterisukat. Tässä on vuorossa vuoden 2022 sukat, joiden nimi on Jouluruusut.




Sukissa on Niina Laitisen suunnittelulle tyypillisiä monimutkaisia pitsi- ja palmikkokuvioita. Kantapää on ristiinvahvistettu ja kärjessä on leveä nauhakavennus.



Tämä malli ei ollut ihan lempimallejani, koska en pidä nypyistä. neuloin ne kuitenkin ohjeen mukaan. 




Neuloin sukat Marcus Companyn 6-ply sukkalangasta. Neuloin sukat 2,75 mm puikoilla. Lankaa kului yhteensä 87 grammaa. Sukista tuli naisten kokoa 38.

tiistai 13. elokuuta 2024

Kylpytakin korjaus

 Sisareni antoi vanhan, mutta rakkaan kylpytakkinsa korjattavaksi. Kylpytakista oli vetoketju rikkoutunut ja edessä oleva vinonauha kulunut puhki. 






Vaihdoin uuden vetoketjun ja uusin vinonauhan. Samalla korjasin kuluneet hihansuut ja ompelin ratkenneita saumoja kiinni.






Uutta trikoota kului 10 cm. Kylpytakki jatkaa elämäänsä vielä (toivottavasti) monta vuotta.

perjantai 9. elokuuta 2024

Flying Foxtail socks

Stephen Westin yhteisneulontavuosi on edennyt minun osaltani heinäkuulle. Näiden sukkien nimi Flying Foxtail Socks. Neuloin nämä sukat Aaran mielenmaisema Syyskuu värisestä merinosukkalangasta (kirjava) ja Dropsin Fabel langasta (vaaleanpunainen).




Sukissa on etuosassa kaareutuvia brioche kukkasia. Kukkasten alkuosassa on lisätty paljon silmukoita samaan silmukkaan ja näin siihen kohtaan on tullut reikä. Kukkavanoja kavennetaan seuraavilla kerroksilla, jotta silmukkamäärä saadaan takaisin sopivaksi.
 


Sukkien varressa takaosa on ainaoikein neuletta, samoin kuin kantapääkin. En halunnut näihin sukkiin suurta kontrastia keskenään, mutta vaaleanpunainen lanka olisi voinut olla sittenkin voimakkaamman väristä, esimerkiksi pinkkiä lankaa näistä sukista.



 

Sukissa on 64 silmukkaa, neuloin sukat puikoilla 2,25 mm. Sukista tuli naisten kokoa 38, lankoja kului yhteensä 65 grammaa. Tämä malli oli hidasta neulottavaa briochen vuoksi. Briochessa neulotaan sama kerros periaatteessa kahteen kertaan, koska se pitää neuloa molemmilla väreillä. Kuvio oli kuitenkin hyvin koukuttavaa neulottavaa, joten näitä sukkia ei millään malttanut jättää kesken.

tiistai 6. elokuuta 2024

Lakanasta tyynyliinoiksi

Sain ystävältäni hänen mustan lakanansa. Lakana oli keskeltä kulunut ja haalistunut. Reunoissa oli vielä sen verran kunnollista kangasta, että sain ommeltua siitä kaksi tyynyliinaa.




Varsinkin puoliso hikoilee sen verran, että tyynyliinoja pitää vaihtaa tosi tiuhaan. Hieman haalistunutkin kangas sopii kotona käytettäviin tyynyliinoihin mainiosti.



Kangas sai hieman jatkoaikaa lisää ja me saimme käyttökelpoiset tyynyliinat.



perjantai 2. elokuuta 2024

Piparkakut sukat

Pitsisukkien sarja jatkuu, nyt on vuorossa Niina Laitisen vuoden 2021 joulukalenterisukat. Mallin nimi oPiparkakut. Tässä vaiheessa, kun olen neulonut aika monet Niina Laitisen pitsisukat, niin mallit alkavat sekoittua mielessäni ja silmissäni. Jos minulle näytettäisiin sukkaparia ja kysyttäisiin mallin nimeä, niin en enää tietäisi.





Sukista tuli naisten kokoa 38. Silmukoin viimeiset silmukat, niin kärjestä ei tullut liian terävä.

 


Neuloin sukat Marcus Companyn 6-ply sukkalangasta ja käytin 2,75 mm puikkoja. Lankaa kului yhteensä 87 grammaa. Tämä keltainen Marcus Companyn lanka oli jostain syystä paljon löyhäkierteisempää ja helpompaa säikiintymään (langan säikeet erillään ja puikolle sai vain osan langasta) kuin esimerkiksi aikaisemmat turkoosi ja violetti lanka. En tiedä miksi.






Sukissa on tuttuun tapaan pitsi- ja palmikkokuvioita, ristiinvahvistettu kantapää ja lopussa leveä nauhakavennus. Niina Laitisen malleissa on tyypillistä se, että kuvio kapenee jalkaterän päällä kärkeä kohden. Minusta tämä on kaunis yksityiskohta.