lauantai 3. lokakuuta 2015

Väripata porisee

Tänään lauantaina oli Lepaalla Väripata porisee event. Event on geokätköilijöiden tapaaminen, yleensä jollakin teemalla varustettuna. Tällä kertaa teemana oli kasviväreillä värjääminen. 
Ohjelmassa oli värjäämistä sipulinkuorilla, sinipuulla, koivunkuorilla, pietaryrtillä ja krappijuurella. 



Päivin värjäämiä lankoja oli näytillä.

Kävin ostamassa perjantaina Lentävästä Lapasesta 100 g Pirtin kehräämön valkoista kampavillalankaa, jotta pääsen kokeilemaan värjäystä. Olisin voinut ostaa enemmänkin lankaa. En kuitenkaan ollut ottanut etukäteen selvää, eikä emännätkään olleet tähdentäneet omien lankojen värjäysmahdollisuutta, joten kokeilu jäi yhteen vyyhtiin. 

Päivi oli etukäteen liottanut koivunkuoria kaksi viikkoa vedessä ja keittänyt liemen kertaalleen ja lauantaina keitti liemen uudestaan. Koivunkuoripalat siivilöitiin pois nesteestä ja kun liemi kiehui sopivasti, n. 80 asteessa, liemeen lisättiin aluna (puretus eli kiinnitysaine) Liemeen lisättiin kastellut lankavyyhdit. Mikäli haluaa epätasaisempaa värjäystä, voi vyyhtiä solmia solmuille tai jättää kastelematta etukäteen. 






Tasaisen värin saamiseksi ensimmäiset viisi minuuttia liikuteltiin lankoja varovasti väriliemessä. Lankojen annettiin olla liemessä noin tunnin ajan, liemen lämpötilan piti pysyä suunnilleen 80 asteessa koko ajan. Patojen alla piti olla koko ajan sopiva tuli. Kiehumisajan loputtua langat poimittiin liemestä pois ja huuhdeltiin useasti, niin kauan kuin langoista irtosi väriä. Ensimmäiseen huuhteluveteen lisättiin etikkaa, jotta villan auennut kuitu saatiin takaisin sulkeutumaan eikä villa huopunut. Lopuksi vyyhdit ripustettiin kuivumaan. Koivunkuoresta saatiin ruskean sävyisiä lankoja. 





Värisävyt vaihtelivat alkuperäisen langan värin mukaan ja alkuperäisen materiaalin mukaan.



Värjäyksessä toimii normaalit väriympyrän säännöt eli sininen lanka kasteltuna keltaiseen väriliemeen tuottaa vihreää lankaa. 

Sinipuun palasia keitettiin kertaalleen niin, että sinipuun palaset olivat harsopussissa liemessä. Langat lisättiin liemeen ja keiteltiin tunnin verran, huuhdeltiin ja ripustettiin kuivumaan. Oma vyyhtini värjättiin sinipuulla.









Aika tasainen, ihanan violetti sävy minun langassani. Tuskin maltan odottaa, että pääsen neulomaan tätä.

Keltasipulin kuoria keitettiin padassa reilun tunnin ajan. Sipulinkuoret siivilöitiin liemestä pois ja liemi kiehautettiin uudestaan. Liemeen lisättiin aluna ja langat. Sipulinkuorilla saatiin keltaisia sävyjä. 




Pietaryrtti tehtiin samoin kuin sipulinkuoret. Pietaryrtillä saadaan vihreitä sävyjä aikaiseksi.

Krappijuuria keitettiin kattilassa, siivilöitiin pois liemestä. Lisättiin viinikivi (puretusaine eli kiinnitysaine). Lisättiin langat ja keiteltiin tunnin verran. Krappijuurella saadaan punertavia sävyjä aikaiseksi. Lopputulosta en ehtinyt jäädä katsomaan.



Väriliemiä voi käyttää kahteen tai kolmeenkin kertaan ns. jälkiväriin. Tällöin värisävyistä tulee vaaleampia. Värjäyspatoihin voi lisätä myös kankaita samoihin väriliemiin. Näen jo sieluni silmin pellavaisia tai puuvillaisia mekkoja yhdistettynä sävy-sävyyn neulottujen neuletakkien tai asusteiden kanssa.

Tilalla, missä event oli, kasvatetaan lampaita ja juuri nyt oli keritsemisaika. Saimme seurata ja jopa itse kokeilla lampaiden keritsemistä. Itse en uskaltanut puuhaan ryhtyä, tyydyin seuraamaan isännän toimintaa vierestä.




Samalla lampaiden kynnet leikattiin ja ne saivat matolääkityksen. 

En ole aiemmin värjäillyt villalankoja, koska olen ajatellut: kun antaa pikkusormen, se vie koko kesän. Eli innostuisin niin valtavasti erilaisista kokeiluista, että kaikki aika menisi värjäyspatojen äärellä. Inspiraatio tarttui kuitenkin tällä kertaa niin paljon, että ajattelin värjätä teollisilla väreillä kattilassa lankoja ja erityisesti pätkävärjättyjä lankoja. 

Päivän värjäyssession kruunasi loistava aurinkoinen ilma. 

2 kommenttia:

  1. Kylläpä osasikin olla mielenkiintoista luettavaa ja kauniita sävyjä lankakorin langoissa! Minuakin on jo pitkään kiinnostanut lankojen värjäily, mutta vähän samasta syystä kuin sinä olen sitä lykännyt. Mutta varmasti joku päivä:)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että sait innostusta. Tuossa lankakorissa oli opettajamme aiemmin värjäämiä lankoja. itsekin hurmaannuin niistä.

    VastaaPoista