maanantai 25. heinäkuuta 2016

24 todellista tapaa ostaa tuliaisia - tunnistatko niistä omasi?

Helsingin Sanomissa ollut Anna-Stina Nykäsen artikkeli innoitti tämän jutun kirjoittamiseen. Kuten olette huomanneet, olemme aviomiehen kanssa matkustaneet yhdessä tai erikseen geokätköilyn merkeissä 63 maassa tai alueella ja joitain tuliaisiakin on tullut ostettua.  Olen mielestäni pyrkinyt aina minimalisuuteen tuliaisten suhteen, mutta löysin kotoamme aika paljon erilaisia tavaroita. Kannattaa lukea Hesarin juttu, jotta kaikki otsikot aukeavat kunnolla. Jätän käsittelemättä ne otsikot, joihin minulla ei ole sanottavaa.

1. Ihannetuliainen
Hesarin jutussa oli kyse leivästä, itse olen erittäin harvoin ostanut paikallisia elintarvikkeita tuliaisiksi. Ostan kuitenkin usein lentokentiltä paikallista suklaata ja muita karamelleja tuliaisiksi. Aviomies toi viimeisimmältä matkalta minulle paikallisia taateleita.2. Hamstraus
Joskus on tullut hamstrattua alkoholia Virossa käydessä. Varsinkin silloin, kun on autolla liikenteessä. 3. Klassikot
Voisin tässä kohdassa laskea klassikoiksi turkkilaisen omenateen, jota ostamme aina käydessämme Istanbulissa.

4. Rutiinit
Rutiinit eivät ehdi tulla meille tutuiksi, koska erittäin harvoin käymme samoissa kaupungeissa uudelleen. Sen verran kuitenkin rutiineista voisi mainita, että aina Tukholmassa käydessä on vaan pakko käydä Åhlensin tavaratalossa, vaikka mitään ei ostaisikaan. Sama tilanne Tallinnan Virukeskuksen kanssa.

6. Välttämättömyys
Kummitytön kanssa matkustaessa on välttämätöntä käydä Hollister, Abercrombie & Fitch ja Victoria Secret myymälöissä. Itse käyn aina C&A:lla. 

7. Tukituotteet
Nämä eivät ole varsinaisesti tukituotteita, mutta en voi vastustaa korukauppiaita, oli korut aitoja tai ihan rihkamaa.

Tukituotteisiin voisi laskea nämä puurasiat, jota on ostettu paikallisilta käsityöläisiltä.9. Arkitarvikkeet
Arkitarvikkeiksi voisin laskea vaatteet, joita ostan C&A tavarataloista niistä kaupungeista missä ko. tavaratalo on. Olen löytänyt monia paitapuseroita, t-paitoja, housuja ja jakkuja C&A:lta. Viimeisimmät ostokset Barcelonasta olivat punainen pitsihame ja -tunika. Lontoosta löysin uuden kaupan, Evans, josta tulee varmasti toinen lempikauppani. Arkitavaroiksi lasken myös Portugalista ostetun laatan, joka on samalla pannualaunen. On ollut kovassa käytössä, koska on jo haljennutkin.10. Käyttötavarat
Olisi ollut ihanaa, jos olisi matkailun alkuaikoina ymmärtänyt aloittaa joidenkin tuotteiden keräilyn. Esim. tietyn värisiä astioita tai muuta vastaavaa. Ympäri maailmaa on tullut ostettua jääkaappimagneetteja, ne kun ovat pienikokoisia ja helppoja tuliaisia. 
Toinen käyttötavara, mitä usein ostamme, on avaimenperät. Niille tulee käyttöä, koska ne säännöllisesti rikkoutuvat. Lentokentillä tulee käytettyä viimeiset "vääränlaiset" rahat juuri avaimenperiin. Kolmas käyttötavara, jota ostelen, on muistikirjat. Olen muistikirjafriikki. Nämä olisi voinut laittaa myös keräily- otsikon alle. Tai olisin voinut yhdistää arkitarvikkeet, käyttötavarat ja keräilyn.  

12. Keräily
Alkuaikoina ostimme aviomiehen kummipojalle tuliaisiksi sellaisen lumisadepallon, jota heiluttamalla lumihileet liikkuvat nesteessä. Lopetimme tämän, kun yhdellä matkalla tuli käytyä kuudessa eri kaupungissa ja kuusi lumihilepalloa tuliaisiksi kuulosti kornilta. 

Keräilyyn voisi laskea erilaiset peltiastioissa olevat tuotteet kuten suklaat, karamellit ja teet. Kun elintarvikkeet on syöty, peltirasia muistuttaa matkasta. Viimeisimmän kuvan suuren suklaa- ja pähkinärasian olemme saaneet joululahjaksi. 
13. Merkkituotteet
Tähän voin tunnustaa ostaneeni matkoilta yhden Michael Korsin laukun, koska se oli huomattavasti halvempi Kiovan lentokentällä kuin Suomessa. Lahjan saanut tietää itse oliko ostos kannattava. 

16. Valovirheet
Valovirheitä eli paikallisia erikoisuuksia tulee erittäin harvoin ostettua. Yhden valovirheen voin tässä tunnustaa. Ollessamme Espanjassa lomalla näin monella naisella suoran mekon, jonka voi vetäistä uikkareiden päälle. Halusin ehdottomasti sellaisen ja löysinkin sopivan. Kankaat olivat pääsääntöisesti kuitenkin polyesterisekoitteita, joten mekko olivat käytössä (ja helteessä) erittäin hiostava. Kotiin tultua laitoin mekon saman tien kierrätykseen. 

17. Villitykset
Emme ole sortuneet villityksiin. Tähän kohtaan voisin laittaa kuitenkin vitsistä "I love New York" lähtenyt tapa ostaa erilaisia I love- t-paitoja. 18. Tatuoinnit
Koskaan ei kumpikaan meistä ole ottanut tatuointia matkoilta. Minulla niitä on muutama, mutta ne on kotimaassa tehtyjä.

19. Erotiikka
Aviomies on tuonut eroottisia esineitä tuliaisiksi. Tunnustan tämän, mutta ei siitä sen enempää.

20. Feikkituotteet
Olen ostanut elämäni aikana vain yhden piraatti CD levyn, Mustamäen torilta. Feikkituotteet eivät kiinnosta, koska on mahdollisuus ostaa myös aitoja. 

21. Luksus
Luksuksen voi mielestäni laskea samaan kategoriaan kuin merkkituotteet.

22. Roska
Tähän syyllistyn eniten, säästelen bussi-, metro- ja junalippuja, karttoja ja muuta sälää matkoilta. Ne on helppo työntää laatikkoon odottamaan, että tekisin joskus leikekirjan matkoista. Näin ei tule kuitenkaan koskaan tehtyä ja sattumalta löytyessään joutuvat usein roskikseen. 

23. Materia
Olen tuonut kotiin laavakiveä Islannista, valkoisia kiviä Kreetan rannalta. Olen kuitenkin päättänyt, että kuvassa oleva Iittalan astia pitää riittää kiville eli ei enää yhtään kiveä ellei joku aiemmin tuotu lähde pois.

24. Tarinanpala
Hampurin pienoisrautatiemuseosta luonnollinen tuliainen on pienoisjuna.


1 kommentti: