torstai 29. elokuuta 2019

Opal sukkia

Olin ostanut Lentävästä Lapasesta kaksi kerää Opal nimisiä raidottuvia sukkalankoja.






































Ensimmäinen lanka oli turkoosia, harmaata ja luonnonvalkoista   raidoittuva. 





Neuloin siitä sukat, jonka mallikerta oli kaksi kerrosta oikein, kaksi kerrosta 2 o, 2 n, kaksi kerrosta oikein ja kaksi kerrosta 2 n, 2 o. 

Tuloksena oli jonkinlaista korinpohjaneuloksen tyyppistä. Vaikka näihin sukkiin ns. keksin mallikerran itse, niin varmasti maailmassa on tehty paljon tällä kuvioinnilla sukkia ennenkin. En siis ota mitään kunniaa mallikerran keksimisestä. Mallikerta jatkuu jalkaterän pääliosassa, jalkapohjan ollessa sileää neulosta.






Sukat ovat naisten kokoa 38, silmukoita on 56 ja neuloin sukat 2,5 mm puikoilla. Lankaa kului 62 grammaa, lankana Opal Love is color.

Otin sukkaprojektin töihin mukaan, koska töissäni on kaksi kertaa vuodessa sellainen luentopäivä, että voin neuloa. Päästyäani kantapäähän, en muistanut miten ranskalainen kantakäännös tehtiin. Tein käännöskohdissa vain lyhennettyjä kerroksia, enkä kavennuksia kuten piti. Kantapäästä tuli hyvin pyöreä, mutta en aio sitä purkaa vaan se on muistona tästä unohduksesta.







Toiset Opal sukat ovat neulottu Swirl E. Socks ohjeella.
Mallikerta on 6 o, 2 n ja nurjien silmukoiden kohta siirtyy joka kerroksella yhdellä eteenpäin. Näin saadaan nurja vinoraita sukkiin. 










Neuloin sukat peilikuviksi, eli vinoraita kiertyy eri suuntiin oikeassa ja vasemmassa sukassa. Näissä sukissa sitten osasin tehdä ranskalaisen kantapään oikein ohjeen mukaan. Käytin näissä kaksissa ensimmäisissä sukissa raitalankaa myös kantapäässä. Mielestäni paras kantapää raidalliselle langalle on tiimalasikantapää tai sen jokin muunnos (jälkikäteen tehtävä kantapää), koska siinä menee mielestäni värit parhaiten tasan. 






Nämäkin sukat ovat naisten kokoa 38, silmukoita on 56 ja neulottu puikoilla numero 2,5. Lankaa kului 59 grammaa, lanka siis Opal Claude Monet.






Molemmista sukista jäi jäljelle reilusti lankaa, neuloin jämälangoista vielä räsymattosukat. Yhdistin Opal lankoihin Kaupunkilangan Rautatielankaa aloitukseen, kantapäähän ja kärkikavennuksiin. Olisin varmaan saanut tehtyä pelkillä Opal langoilla sukat kokonaankin, mutta minusta yksivärinen hiukan rauhoittaa raitapintaa.  






Sukat ovat myös naisten kokoa 38, silmukoita on 56 ja neuloin 2,5 puikoilla. Raidat ovat kahden kerroksen korkuisia. En mitenkään yrittänytkään asetella väripalkkeja kohdalleen vaan jatkoin toista sukkaa siitä mihin ensimmäisen langat loppuivat. Parissa kohdassa lankojen värit ovat aika liki toisiaan, että piti tarkkaan katsoa kumpaa lankaa neuloo.
 


Kantapää on perinteinen hollantilainen kantapää ja lopussa on sädettäinen kärkikavennus. Lankoja kului yhteensä 61 grammaa.

Kaikki kolme sukkaparia ovat niin kauniita, että taidan laittaa kaikki sukkalaatikkooni, vaikka siellä onkin jo kovin täyttä.

2 kommenttia: