tiistai 28. helmikuuta 2017

Kätköilyreissu Oulusta Kajaaniin helmikuu 2017

Olin Oulussa työmatkalla ja pystyin sujuvasti jäämään viikonlopuksi kätköilemään Oulun ja Kajaanin alueelle. Olin varannut yöpymisen perjantain ja lauantian väliselle yölle Forenomin hostellista ihan Oulun keskustasta. Hostelli oli todella avara ja siisti. Hostellissa ei ole ollenkaan aulapalveluita vaan puhelimeen ja sähköpostiin tulee ohjeet ja ovikoodi, jolla pääsee omaan huoneeseen. 




Olin varannut illalla aamiaistarvikkeet valmiiksi, joten aamulla lähtö sujui nopeasti. Olin vuokrannut Oulusta auton reissua varten, starttasin matkaan ennen kuutta.


Ensimmäinen puuttuva kätköilykunta oli Taivalkoski, jonne ajoin Pudasjärven läpi. Löysin Taivalkoskelta tradikätkön, mysteerikätkön ja multikätkön, joten triplettipäivä oli saavutettu. Kätkö numero 5700 löytyi Taivalkoskelta. 


Seuraava puuttuva kunta olisi ollut Suomussalmi, johon olisi ollut suorempi reitti Taivalkoskelta. Halusin kuitenkin saada yhden koordinaattiruudun lisää tilastoihin, joten ajoin Kuusamon kunnan puolelle Irnin kylään, josta löysinkin sitten koko reissun hienoimman kätkön: Riihisalmen laavu. Kätkö oli hienossa paikassa, järven rannalla ja sinne kulki kaunis kannas. Onneksi joku oli ajanut laavulle moottorikelkalla, niin lumi ei upottanut liikaa. Talviaikaankin osasin kuvitella paikan kauneuden, saati sitten kesäaikaan. Ai että.





Seuraavana olikin vuorossa Suomussalmen kirkko ja Hyrynsalmen kirkko. Hyrynsalmelta poimin myös yhden mysteerikätkön ja näin on taas yksi mysteerikunta kartalla lisää. Suuntasin Ristijärvelle, jossa ei ollutkaan kirkkokätköä vaikka niin luulin. 



Tässä vaiheessa oli alkuperäisessä suunnitelmassani reitti suoraan Kuhmoon hotellille päin. Olin kuitenkin niin paljon edellä aikatauluani, siis kello oli vasta alkuiltapäivässä, niin poikkesinkin Puolangan puolelle. Siellä olikin haasteellista löytää kohtuullisen läheltä talvilöydettävä kätkö, jossa ei kuitenkaan maastoarvot nousisi liian korkealle (ei siis puissa kiipeilyä). Lopulta se onnistui.




Näin pohjoisessa pitää talviaikaan laittaa kätköetsintään ehdottomasti rasti lumihiutaleen eli talvilöydettävän kohdalle. Se tarkoittaa, että kätkö on riittävän korkealla maasta, ettei se peity lumen alle. Toki kätkö voi olla riittävän korkealla, mutta kätkölle pääseminen onkin usein lumikinoksissa rämpimistä. Onneksi monilla kätköillä oli käynyt kätköilijöitä aiemmin, joten geopolut olivat muodostuneet maastoon.



Puolangasta ajelin Paltamon kautta Kuhmoon hotelli Kalevalaan. Hotelli oli oikein idyllinen ja kaunis. Lähellä oli mainiot hiihtomaastot. hain vielä illalla hotellin läheltä yhden kätkön ja sain näin kaikki tavoitteena olleet kunnat kätköilykartalle. Lauantain kätkömäärä oli 15 purkkia.





Sunnuntaina minulla ei ollut mitään kiirettä, koska tavoitteeni kuntien suhteen oli saavutettu. Nukuin pitkään, siis kahdeksaan ja söin aamiaisen hotellissa rauhassa. Lähdin liikkeelle vasta puoli kymmenen aikaan. Ajelin ensin Kuhmon keskustaan hakemaan Kuhmo nollapiste mysteerin, jonka aviomies oli kotona ratkaissut minulle valmiiksi. Hain Kuhmosta Ristijärvelle päin yhden multikätkön, jotta saisin tästäkin päivästä tripletin. Palasin keskustan kautta Sotkamon tielle. Ajelin Sotkamon läpi Kajaaniin poimien kätköjä matkan varrelta.




Noukin vielä Kajaanista muutaman kätkön, mm. yhden letterkätkön. Sunnuntain kätkömäärä oli 10 purkkia. Jätin auton Kajaanin rautatieasemalle ja hyppäsin junaan. Posotin junalla 7 tuntia kotiin Kuopion, Mikkelin, Lahden ja Tikkurilan kautta. 






Suomen kartasta puuttuu enää 9 kuntaa, jossa en ole kätköillyt.
Tilastofriikkinä lisään loppuun vielä kuvat ennen ja jälkeen: kuntakarta, maakuntakartta ja koordinaattiruudut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti