keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Ompelumaraton

Miten saadaan 12,7 metristä kaksiulotteisesta kangasta 8 kolmiulotteista vaatetta? Käytetään neljä iltaa aikaa, tarvitaan saumari, ompelukone, sakset ja ompelulankoja. Ensimmäisen ja toisen illan aikana leikataan joko vanhojen vaatteiden mitoilla tai kaavojen avulla pino vaatekappaleita. Kolmantena iltana saumuroidaan kaikki kappaleet kiinni toisiinsa, siis kunkin vaatteen omat kappaleet keskenään. Neljäntenä iltana huolitellaan kaikki helmat, pääntiet ja hihansuut. Lopuksi ommellaan ompelukoneella kaksoisneulalla helma-, pääntie- ja hihansuiden käänteet. Valmista!








Ensimmäiseksi valmistui kaksi yöpaitaa. Lyhythihaisen yöpaidan koirakangas on Kangastukusta Hyvinkäältä, kangasta kului 2 m. Hihattoman yöpaidan kangas on Trikookellarista Järvenpäästä. Trikookellarissa myydään Nanson pakanloppuja. Kangasta kului 1,3 m. 






Seuraavat paidat ovat ihan peruspaidan kaavalla, rintalaskuksellisia. Kaava on Burda 10/10 lehdestäVihreä kettukangas on kangastukusta, kangasta oli 1 m. Pallokuvioinen ja oranssi-ruskea kangas ovat Trikookellarista. Molemmat ovat pitkähihaisia, rintalaskoksellisia peruspaitoja. Kumpaankin paitaan kului 1,3 metriä kangasta.




Hihattomasta yöpaidasta jäi pieni pala kangasta jäljelle, se riitti tunikan alaosaan. Kaarokeosa on yksiväristä trikoota. Molemmat kankaat ovat Trikookellarista, kankaita kului yhteensä 1,2 m.



Tämän hihattoman t-paidan tein leikkaamalla vanhan, kuluneen t-paidan saumoja pitkin palasiksi ja käytin niitä kappaleita kaavoina. T-paidassa on avara pystykaulus. Kangasta kului 0,9 m ja kangas on Trikookellarista.








Viimeisenä ompelin raglanhihaisen puseron paksusta kaksipuoleisesta neuloksesta. Onkohan onteloneulos oikea termi. Neulos oli pakalla vaakaraitaista, mutta käänsin raidat pystyyn. Loppukankaasta ompelin kaksi irtokaulusta, lyhyemmän ja pidemmän. Kangasta kului yhteensä 3,7 m ja kangas on ostettu Ompelimo Sartasta Järvenpäästä.

Vaatteet olisi voinut silittää ennen kuvaamista, mutta nyt ei jaksanut kaivaa silistysrautaa ja -rautaa esille. Pahoitteluni.

4 kommenttia:

  1. Onpas ollutkin maraton! Minullakin on kaapissa kankaita odottamassa mutta ei ole ollut ompelufiilistä pitkään aikaan. Pikkuinen innostuksen poikanen alkoi nyt nostaa päätään kun katselin kuviasi. :)

    VastaaPoista
  2. Todella paljon sait ommeltua ja oikein urakalla. Juuri itse kävin omia kangasvarastojani läpi tarkoituksenani viedä kirppikselle "ylimääräiset".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, käytössä oli sarjatyömenetelmät niin valmistui nopeaan.

      Poista