perjantai 28. kesäkuuta 2024

Sinapinkeltainen pellavatakki

Olen ollut ihastunut Kässäkerho PomPomin kuviolliseen pellavaan jo kauan. Olen ommellut tästä kuviollisesta pellavasta sini-harmaan mekon





Kässäkerho Pompom ilmoitti lopettavansa toiminnan ja sain ostettua viimeisen kolmen metrin palan sinapinkeltaista kuviollista pellavaa. Ompelin tästä pellavasta itselleni takin. Kaava on myös Kässäkerho PomPomista, mallin nimi on Wednesday takki. 




Takkiin olisi kuulunut laittaa yksiväriset tai yleisestikin eriväriset alavarat ja hihansuukäänteet. Minulla oli runsaasti tätä kangasta, niin tein kaikki osat kuviollisesta pellavasta. Kangasta kului yhteensä 2,6 metriä.




Tässä pari asuvaihtoehtoa, jos haluaa pitää takkia avoinna. Oma vaatefilosofiani on se, että uuden vaatteen pitää sopia olemassaoleviin vaatteisiini.


 

Tämän takin piti olla uusi vaate työpaikan juhlavampaan tilaisuuteen, mutta säätila olikin erittäin helteinen ja tein digipainetusta trikoosta puseron.

Tämä on kolmas tänä vuonna itselleni ompelema vaate.

tiistai 25. kesäkuuta 2024

Lazy Daisy Socks

Toukokuussa meitä Westknits year of Socks neulojia hemmoteltiin peräti kahdella ohjeella, ensimmäinen on Lazy Daisy Socks.




Näiden sukkien erikoisuus oli tähtimäinen kuvio sukan varressa ja jalkaterän päällä. Tekniikan englanninkielinen termi on Daisy Stitch. Stephenillä on tähänkin erittäin hyvä opastusvideo youtubessa.




Ensimmäistä kertaa pitää sanoa Stephen Westin sukkamalleista, että en tykännyt neuloa. Daisy stitch oli inhottavaa neulottavaa, koska siinä neulotaan kolme oikein yhteen ja langankierto ja samat kolme silmukkaa oikein yhteen uudestaan. Ranteet kipeytyi, samoin sormen päät. Puikotkin meinasi katketa. Onneksi sukat tulivat valmiiksi, en varmasti neuloa tätä mallia uudestaan.




Minun sukkani ovat kokoa 38, neuloin ne puikoilla numero 2,25. Käytin sukkiin Regian merino yak color lankaa. Lankaa kului yhteensä 66 grammaa. Lankaa joutui kerimään vain pienen pätkän pois, jotta sai raidottumisen alkamaan samasta kohdasta. Tämä lanka sopii näin yhdellä langalla neulottuihin sukkiin erinomaisesti. 

Aiemmin neulomissani Spiralling Splash socks merino yak lanka oli toisena lankana ja silloin piti keriä aika paljon, jotta sai raidoituksen samaan kohtaan. Toki tuosta aiemmasta lankakerästä saa toisetkin sukat helposti, kun raidoitukset on valmiiksi kahdella kerällä.

perjantai 21. kesäkuuta 2024

Isoäidin neliö, digipainettu tunika

 Ompelin itselleni uuden puseron/tunikan. En välttämättä olisi tarvinnut uutta puseroa,  mutta työpaikalla oli juhlavampi tilaisuus ja halusin uuden puseron kohentamaan itsetuntoa ja piristämään sen hetkistä olotilaa.





Ompelin puseron Suuri Käsityö 6-7/2022 kaavalla. Samalla kaavalla olen ommellut useamman puseron aiemmin. Trikoo on ostettu Tiny Bird’s Fabrics verkkokaupasta. 





Ompelin puseron saumurilla ja huolittelin käänteet ompelukoneen hunajakenno-ompeleella. Trikoosta kului 2 metriä. Tämä on toinen uusi vaate vuodelle 2024.




Nykyaikaisella digipainatuksella saa aikaiseksi vaikka mitä, tässä tapauksessa isoäidin neliötä muistuttavaa kuosia. Minulla on toinenkin neulomiseen liittyvä pusero lankakeräkuosilla.

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Fir Rib Socks

 Olen neulonut tänä keväänä näitä Stephen Westin kuukausisukkia peräkkäin. Alkuvuodesta jäin hiukan jälkeen näissä sukissa, koska neuloin niin paljon jämälankasukkia.




Nyt olen jo lähellä kuukausittaista tavoitetta. Huhtikuun malli on Fir Rib Socks. Näissä sukissa erikoisuutena on resorissa olevat ”kukkamaiset” rivit, englanninkielinen termi on Fir Rib DIP. Nämä saadaan aikaan neulomalla kolme kerrosta alempaa lisäsilmukat, jotka kavennetaan pois parin kerroksen jälkeen. Stephenillä on tekniikasta hyvä opastusvideo youtubessa.




Neuloin nämä sukat kahdesta Dropsin Fabel langasta. Tehostelangan alussa, kantapäissä ja kärjessä olisi voinut neuloa jämälangastakin, mutta otin näihin täyden kerän käyttöön.




Sukissa on Stephenille tyypillinen ainaoikein kantapää ranskalaisella käännöksellä ja kärjessä leveä nauhakavennus.

Neuloin sukat 2,25 mm puikoilla, sukat ovat naisten kokoa 38. Lankoja kului yhteensä 69 grammaa.

perjantai 14. kesäkuuta 2024

Pienet unikkomeikkipussit

Olin aikaisemmin ommellut koristetyynyjen pääliset mustavalkoisesta Unikkokuosista. Kangasta jäi kapeat soirot, ystäväni pyysi niistä pieniä meikkilaukkuja.







Tuin sekä pääli- että vuorikankaan tukikankaalla, jotta meikkilaukusta tuli riittävän jämäkkä.






Tekniikkana käytin Tmi Jujunan Puro meikkilaukkua, mutta koko on huomattavasti pienempi. Mitoitin meikkilaukun ihan itse ja hyvä tuli.




Vuorikankaana  on Marimekon Tiiliskivi kuosista puuvillakangasta.

Ihan viimeisistä kangastilkuista ompelin kaksi hiusdonitsia.





tiistai 11. kesäkuuta 2024

Stony Stream Socks

Westknit Year of Socks 2024 jatkuu. Maaliskuun malli on Stony Stream Socks.




Neuloin nämä sukat kahdesta Dropsin fabel langasta, yksivärisestä ja kirjavasta.




Näissä sukissa oli nostettuja silmukoita ja oikeita ja nurjia kerroksia. Nostetut silmukat neulottiin vielä ristiin palmikoiden tavoin. Näin saatiin erittäin mielenkiintoinen pinta sukkiin.




Sukissa on ainaoikea kantapää ranskalaisella käännöksellä ja kärjessä on leveä nauhakavennus. Neuloin sukat 2,25 mm puikoilla, ne ovat kokoa 38. Lankoja kului yhteensä 64 grammaa.

perjantai 7. kesäkuuta 2024

Meikkilaukut markiisikankaista

Aikaisemmin ompelemani meikkilaukut meidän jengille herättivät ihastusta, joten kaivelin kaikki kangaslaatikkoni löytääkseni loput markiisikankaat.




Ompelin näistä markiisikankaista viimeiset meikkilaukut. Kaava on Tmi Jujunan Puro meikkilaukku. 






Markiisikankaat ovat Marimekon kuoseja pienet kivet, piprut paprut ja virvonraita.

 




Täytin meikkilaukut kuvausta varten lankakerillä, joten ne on kuvissa vähän vinot. Oikeasti ovat oikein suorat.






Vuorina kaikissa meikkilaukuissa on Marimekon Tiiliskivi puuvillakangasta. Sitä oli mustana ja vihreä-beige yhdistelmänä. En laskenut markiisikankaiden menekkiä, koska ne olivat kapeita suikaleita. Vuorikangasta kului 20 cm/ meikkilaukku, yhteensä 1 metri.

tiistai 4. kesäkuuta 2024

Glittering Snowscape Socks

Westknit Year of Socks 2024 on edennyt jo toukokuulle, mutta minä sain neulottua vasta helmikuun sukat valmiiksi.





Malli on Glittering Snowscape Socks. Käytin näissä sukissa Regian kirjavaa Arne & Carlos lankaa. Pelkäsin langan riittävyyttä, koska langassa on aika pitkä värimallikerta. Siksi en tasannut väriraitoja täsmällisesti. Se ei onneksi sukissa kauhean hyvin näy. Stephen itse oli käyttänyt kolmea toisiinsa sointuvaa lankaa, mutta minä neuloin yhdellä kirjavalla langalla.




Sukissa on useampaa erilaista pitsineuletta, kunkin pitsikuvion välissä on oikeita ja nurjia kerroksia. Minun sukkani ovat naisten kokoa 38, jätin jalkateräosassa yhden kuvio-osan kokonaan pois.




Kantapää on ainaoikeaa neuletta ranskalaisella käännöksellä, kärjessä on leveä nauhakavennus.

Neuloin sukat 2,25 mm puikoilla ja lankaa kului yhteensä 74 grammaa.