maanantai 20. kesäkuuta 2016

Väripata porisee 2

Päivi, Suvi ja Sari järjestivät geokätköilystä ja käsitöistä innostuneille uuden kasvivärjäyspäivän 18.6.16. Edellisen kerran kokemuksista voitte lukea täältä. En tässä postauksessa kertaa kasvivärjäyksen tekniikkaa, kun olen siitä tuolla ensimmäisessä postauksessa aika tarkkaan selostanut. Itselläni oli mukana valmiiksi vyyhditettyjä lankoja 7 Veljestä, Nallea ja yksi vyyhti puuvillalankaa ihan kokeilun vuoksi.

Tällä kertaa käytimme alkukesän kasvitarjontaa: koivun lehtiä, nokkosta, koivun kuorta, punasipulin kuoria, lupiinin kukkia, lupiinin lehtiä ja varsia. Ulkomaisista väriaineista tällä kertaa oli mukana sinipuuta, krappijuurta ja santelipuuta.

Ensimmäinen väriliemi oli nokkosta, lopputuloksena oli hennon vaaleankeltaista lankaa. Erilainen lähtölanka vaikutti paljon värin lopputulokseen, osalla lähtölanka oli kirkkaan valkoista, osalla luonnon valkoista, osalla harmaata.





Seuraavaksi värjäsimme koivun kuorella, lopputuloksena oli vaaleanruskeaa lankaa. Värivaihteluakin saimme aikaiseksi alkuperäisen langan väristä riippuen. Osa lisäsi vielä jälkivärjäykseen rautasulfaattia ja sai aikaiseksi harmaata lankaa.





Kolmanneksi värjäsimme koivun lehdillä. Lopputuloksena oli vihertävän keltaista lankaa, keitos tuoksui ihanasti saunavihdoilta. Osa laittoi vielä jälkivärjäykseen kuparisulfaattia ja lopputuloksena oli vaaleanharmaata lankaa.




Seuraavaksi värjäsimme sinipuulla. Lopputuloksena oli tumman violettia lankaa, tällä värjäsin viime vuonna. Osa värjäsi vielä jälkivärjäyksenä ja lopputuloksena oli vaaleanviolettia lankaa.






Keittelimme lupiininkukkia, siivilöimme kukat pois liemestä ja värjäystulokseksi saimme vaaleanturkoosia lankaa, jälkivärjäyksellä vieläkin haaleampaa turkoosia.



Krappijuuripalat, joita oli käytetty jo kertaalleen viime syksynä, keitettiin nyt keltasipulin kuorien kanssa yhdessä ja lopputulokseksi saimme vihreän-keltaisen eri sävyjä. Itselläni oli tässä liemessä mukana puuvillalankaa, joka värjääntyi ihanan auringonkukan keltaiseksi. 




Punasipulin kuorilla tuli kaikkein yllättävin väritulos. Keitos näytti ihan punaviiniltä, mutta alunan lisäyksen jälkeen muuttui todella tumman vihreäksi. Väri oli niin vahva, että tästä liemestä saatiin värjättyä jopa kolme värjäyserää. 



Lupiineista käytettiin myös varret ja lehdet, minulla ei ollut tähän väriliemeen enää lankoja, joten lopputulosta en jäänyt odottelemaan. Viimeisenä värjäykseen meni santelipuu, joka oli savimaista jauhetta. Tämänkään lopputulosta en ehtinyt enää nähdä.





Sari oli aiemmin värjännyt valmiiksi mustapavuilla kylmävärjäyksellä sinistä lankaa. Löysin oivallisen ohjeen tuohon värjäystekniikkaan täältä. Tätä aion kokeilla ehdottomasti kotona.




Kyllä oli taas ihanaa viettää päivä mukavien ihmisten kanssa väripatojen äärellä. Sen verran enemmän tarttui innostusta tällä kertaa, että kyselin jo keittolevyjä ja ajattelin metsästää kirpputoreilta käytettyjä kattiloita. 




Minun lankani ovat vasemmalta oikealle seuraavasti: 
- punasipulin kuori 100g Nallea, 
- nokkonen 100 g Nallea, 
- krappijuuri yhdistettynä keltasipulin kuoreen 100 g Cotton strech,
- lupiini 100g 7 veljestä, 
- koivun kuori 100 g 7 veljestä ja 
- koivun lehti 100 g 7 veljestä.


Sain myös loistavan vinkin värjäyspäivänä: kaikkia lankoja ei tarvitse itse neuloa, niitä voi antaa myös lahjaksi, koska värjäys itsessään on niin kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti