perjantai 5. joulukuuta 2014

Jouluikkuna 2011

Siirretty vanhasta blogista: Vuoden 2010 lopulla minulla virisi ajatus somistaa jouluikkuna. Inspiraatio lähti yksinkertaisesti Helsingin Stockmannin jouluikkunasta. Minäkin halusin tehdä jotain vastaavaa. Ehdotin ajatustani kampaajalleni, jonka myymälä sijaitsee Helsingissä, Kalliossa. Vuoden 2010 jouluksi en saanut ikkunaa valmiiksi, mutta ajatus kyti edelleen. Näin vuoden 2011 jouluksi tonttuprojekti sitten eteni: keräilin vuoden aikana erilaisista lehdistä ja nettisaiteista tonttujen ohjeita ja jouluisia inspiraatiokuvia. Varsinainen tonttutehtailu alkoi lokakuun lopulla. Ensimmäiseksi syntyivät ujot tontut. Lautasta apuna käyttäen piirsin harmaalle huovalle ympyrän, jonka reunaan ompelin vahvalla langalla (karhunlangalla) ompeleen, jota kiristämällä sain aikaiseksi "kupin". Täytin kupin riisillä ja kiristin reunaompeleen tosi tiukkaan, näin sain tontun vartalo-osan. Naamaosaan leikkasin vanhasta sukkahoususta palan ja kiinnitin toisen pään kiinni solmulla ja täytin vanulla. Lopuksi solmu toiseenkin päähän ja kiinnitin kasvo-osan alaosaan liimalla ja ommellen. Liimasin puuhelmen nenäksi. Vaaleammasta huovasta leikkasin kartion, jonka ompelin reunastaan kiinni ja liimasin tontulle lakiksi. Lakin kärkeen voi ommella kulkusen, jolloin lakki painuu sopivasti alaspäin. Vielä valkoisesta huovasta palanen, jonka alareunan hapsutin ja liimasin kasvo-osaan, alareunan tasasin tontun vartalon mukaan.



















































 Samalla päällystin/liimasin  stryroksikartion vihreällä huovalla ja liimasin valkoisia huovan suikaleita koristeeksi, latvaan keltaisesta huovasta tähti. Tämä ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä, koska minulla ei ollut sopivaa materiaalia kuusen jalaksi/rungoksi eikä materiaalia, jossa kuusi olisi pysynyt pystyssä. Muutin kuuset "jalattomiksi"







Tontuillahan kuuluu olla myös talot, jossa asua. Talot tein vanhoista 3 litran viinilaatikoista, jotka olin säästänyt. Päällystin/liimasin viinilaatikot ruskealla huovalla. Leikkasin oven kutsuvasti auki. Katon tein aaltopahvimaisesta kartongista, sen kiinnitin maalarinteipillä talo-osaan. Valkoisesta huovasta leikkasin nurkkasuikaleet, ikkunan reunukset sekä oven reunukset. liimasin valkoiset osat ruskean huovan päälle. Oikein hienosti olisi saanut tehtyä myös niin, että olisi leikannut ikkuna-aukot, liimannut ikkunoiden kohdalle sisäpuolelle liivatelehdet ja laittanut jopa talon sisälle sähkötuikkukynttilän valoa tuomaan. Ehkä ensi kerralla sitten.


 



Seuraavaksi tein lisää tonttuja, tällä kertaa puuhelmitottuja. Rautalankaan pujoteltiin erikseen jalat, kädet ja pääosa. Vartaloksi laitettiin isompi puuhelmi, jalkaosan rautalangat pujotettiin vartalo-osan läpi ja kaikki rautalangat kieputettiin toistensa ympäri kaulakohdassa. Rautalankojen piilottamiseksi kietaistiin tontun kaulaan huovasta leikattu kaulaliina, jonka kiinnitin vielä muutamalla pistolla kiinni. Lopuksi tonttulakki päähän. Jalkojen ja käsien viimeisillä helmillä voi leikitellä, onko tontulla siniset lapaset vai vihreät kengät. Tämäntyyppisen tontun voisi ripustaa vaikka joululukuuseen tai lähettää joulukortin mukana ystävälle. Rautalangan ansiosta tontun saa muokattua joko seisomaan tai istumaan.




























































Seuraavat tontut tein Tilda kirjan ohjeilla, olen aina ihaillut kaupoissa Tilda tonttuja ja Tilda pupuja. Tein tällä kertaa kaksi tyttötonttua, Vilhelminan ja Josefiinan. Vilhelmiinalla on vain yksi letti ja otsatukka, Josefiinalla on kaksi lettiä.

















































Vein työpaikan roskikseen pahveja työhuoneestani ja  samalla löysin käytetyt munakennot. Leikkelin niistä tontun vartalo-osia. Maalasin munakennot Ikean väreillä punaisiksi. Liimasin luonnonvalkoiseen puuhelmeen tulitikun pätkän ja kiinnitin pään munakenno-osaan tulitikun pätkällä. Tonttulakit leikkasin kankaasta, ompelin kolmioiksi ja liimasin puuhelmipäähän.




























































Tein vielä muutaman tontun shampanjapullon korkeista.
















































Viimeiset tontut tähän tonttuprojektiin ovat ns. laskuvarjotontut. Itse tontut tehdään nuken kaavoilla ja lisäksi ne kiinnitetään puolipallon muotoisiin laskuvarjoihin. Nämä siksi, että jouluikkunaan tulisi moniuloitteisuutta, eikä kaikki tapahtuma olisi vain ikkunan alareunassa. Ensimmäinen nukkeversio kärsi hieman vaurioita koiranpentumme käsittelyssä, joten jouduin keksimään uuden tontun. Tästä tontusta tulikin sopusuhtaisempi versio, laskuvarjoon sopivampi.






































































Lisäsin vielä pahvista leikattuja kukkasia, jotka päällystin ruskealla huovalla ja koristelin kimalleliimalla.Liitin piparit toisiinsa siimalla, jolloin sain roikkuvia "pipariketjuja"
























Jouluikkuna on vihdoinkin valmis ja esillä. Jos ehditte käymään Helsingissä, niin tonttuikkuna löytyy Kampaamo Ramonasta, Vaasankatu 25. Käykää tutustumassa. 25.1.12 Jouluikkuna on purettu, ehkä osia siitä käytetään myös tulevana jouluna ikkunassa


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti