torstai 23. kesäkuuta 2016

Jääkarhu ja kaksi norsua lähtivät lomalle

Harvoin ostan Eurokankaasta pakalla olevia kankaita, suosin palalaareja. Tällä kertaa digipainettu jääkarhukangas hurmasi täysin ja sitä lähti mukaani 1,5 m palanen. Ompelin jääkarhukankaasta vanhalla, hyväksi koetulla kaavalla kesäisen mekon/ tunikan.






Olin Oitissa Serafaanissa arvioimassa vaatetusompelijan tutkintotilaisuutta ja löysin jämäpalakasasta kahta norsukangasta; mustavalkoista ja puna-mustavalkoista. Ostin molemmat palat ja tarkasti leikkaamalla sain ommeltua kaksi tunikaa. Puna-mustavalkoisen malli on olemassa olevan Finwearin t-paidan mitoilla ihan vaan leikelty. Mustavalkoinen on samalla mallilla kuin jääkarhumekko, hieman lyhyempänä. Kangasta ei iahn koko mittaan riittänyt, joten lisäsin helmaan kaistan mustaa trikoota.




Mustavalkoista oli niin niukalti, että kaarrokeosa ja hihat piti leikata puna-mustavalkoisesta kankaasta.






Nyt on kesälomalle uutta vaatetta


maanantai 20. kesäkuuta 2016

Väripata porisee 2

Päivi, Suvi ja Sari järjestivät geokätköilystä ja käsitöistä innostuneille uuden kasvivärjäyspäivän 18.6.16. Edellisen kerran kokemuksista voitte lukea täältä. En tässä postauksessa kertaa kasvivärjäyksen tekniikkaa, kun olen siitä tuolla ensimmäisessä postauksessa aika tarkkaan selostanut. Itselläni oli mukana valmiiksi vyyhditettyjä lankoja 7 Veljestä, Nallea ja yksi vyyhti puuvillalankaa ihan kokeilun vuoksi.

Tällä kertaa käytimme alkukesän kasvitarjontaa: koivun lehtiä, nokkosta, koivun kuorta, punasipulin kuoria, lupiinin kukkia, lupiinin lehtiä ja varsia. Ulkomaisista väriaineista tällä kertaa oli mukana sinipuuta, krappijuurta ja santelipuuta.

Ensimmäinen väriliemi oli nokkosta, lopputuloksena oli hennon vaaleankeltaista lankaa. Erilainen lähtölanka vaikutti paljon värin lopputulokseen, osalla lähtölanka oli kirkkaan valkoista, osalla luonnon valkoista, osalla harmaata.





Seuraavaksi värjäsimme koivun kuorella, lopputuloksena oli vaaleanruskeaa lankaa. Värivaihteluakin saimme aikaiseksi alkuperäisen langan väristä riippuen. Osa lisäsi vielä jälkivärjäykseen rautasulfaattia ja sai aikaiseksi harmaata lankaa.





Kolmanneksi värjäsimme koivun lehdillä. Lopputuloksena oli vihertävän keltaista lankaa, keitos tuoksui ihanasti saunavihdoilta. Osa laittoi vielä jälkivärjäykseen kuparisulfaattia ja lopputuloksena oli vaaleanharmaata lankaa.




Seuraavaksi värjäsimme sinipuulla. Lopputuloksena oli tumman violettia lankaa, tällä värjäsin viime vuonna. Osa värjäsi vielä jälkivärjäyksenä ja lopputuloksena oli vaaleanviolettia lankaa.






Keittelimme lupiininkukkia, siivilöimme kukat pois liemestä ja värjäystulokseksi saimme vaaleanturkoosia lankaa, jälkivärjäyksellä vieläkin haaleampaa turkoosia.



Krappijuuripalat, joita oli käytetty jo kertaalleen viime syksynä, keitettiin nyt keltasipulin kuorien kanssa yhdessä ja lopputulokseksi saimme vihreän-keltaisen eri sävyjä. Itselläni oli tässä liemessä mukana puuvillalankaa, joka värjääntyi ihanan auringonkukan keltaiseksi. 




Punasipulin kuorilla tuli kaikkein yllättävin väritulos. Keitos näytti ihan punaviiniltä, mutta alunan lisäyksen jälkeen muuttui todella tumman vihreäksi. Väri oli niin vahva, että tästä liemestä saatiin värjättyä jopa kolme värjäyserää. 



Lupiineista käytettiin myös varret ja lehdet, minulla ei ollut tähän väriliemeen enää lankoja, joten lopputulosta en jäänyt odottelemaan. Viimeisenä värjäykseen meni santelipuu, joka oli savimaista jauhetta. Tämänkään lopputulosta en ehtinyt enää nähdä.





Sari oli aiemmin värjännyt valmiiksi mustapavuilla kylmävärjäyksellä sinistä lankaa. Löysin oivallisen ohjeen tuohon värjäystekniikkaan täältä. Tätä aion kokeilla ehdottomasti kotona.




Kyllä oli taas ihanaa viettää päivä mukavien ihmisten kanssa väripatojen äärellä. Sen verran enemmän tarttui innostusta tällä kertaa, että kyselin jo keittolevyjä ja ajattelin metsästää kirpputoreilta käytettyjä kattiloita. 




Minun lankani ovat vasemmalta oikealle seuraavasti: 
- punasipulin kuori 100g Nallea, 
- nokkonen 100 g Nallea, 
- krappijuuri yhdistettynä keltasipulin kuoreen 100 g Cotton strech,
- lupiini 100g 7 veljestä, 
- koivun kuori 100 g 7 veljestä ja 
- koivun lehti 100 g 7 veljestä.


Sain myös loistavan vinkin värjäyspäivänä: kaikkia lankoja ei tarvitse itse neuloa, niitä voi antaa myös lahjaksi, koska värjäys itsessään on niin kivaa.

torstai 16. kesäkuuta 2016

Kätköilyä maailmalla: Singapore, Malesia, Thaimaa ja Indonesia maaliskuu 2016

Tämän vuoden kevätlomamme suuntautui itään eli Singaporeen päin.  Lähdimme matkalle kiirastorstaina eli 24.3. Alkuperäinen suunnitelma oli lentää suoraan Singaporeen, mutta matkamme vaihtuikin niin, että kävimme välilaskun Delhissä. Perillä olimme perjantaina aamulla. Perjantaina kävimme hotellin lähellä Bugis Mallilla syömässä, löysimme yhden tradikätkön ja aloitimme yhden multikätkön ratkomista.



Lauantaina lähdimme aamiaisen jälkeen CW2 bussilla Malesiaan Johor Bahruun. Löysimme yhden tradikätkön. Ajoimme taksilla Puteri Harbouriin, jossa kävimme Hello Kitty kaupassa ja lounaalla. Palasimme JB Centraliin, josta matkustimme bussilla takaisin Singaporeen.





Illalla kävimme Chinatownnissa. Haimme yhden tradikätkön talon katolta, katolle oli todella vaikeaa löytää oikeaa reittiä ostoskeskuksen sisältä. Paikallisopastuksella löytyi lopulta. Illallinen oli mielenkiintoista inkivääri-rupikonnakeittoa ja soijakinkkua, ei erityisen maistuvaa.






Sunnuntaina vietimme aikaa eläintarhassa. Saimme syödä aamiaista orankien kanssa, orangit elivät eläintarhassa hyvin luonnollisessa ympäristössä. Monet eläimet elivät hyvin matalien aitojen takana ja kaikki ihmiset kunnioittivat eläinten koskemattomuutta ja ruokintakieltoa. Lepakot, perhoset ja papukaijat asuivat suuressa kuplahallin muotoisessa häkissä, jossa ihmiset liikkuivat tiettyä reittiä pitkin, eläimet olivat kuitenkin kosketusetäisyydellä.







Suurta ihastusta aiheuttivat valkoiset tiikerit ja valloittava sarvikuonon poikanen.
 


Illalla kävimme kuuluisassa Raffles hotellin Long Barissa maistamassa alkuperäiset Singapore Slingit. Kävelimme vielä satama-alueelle Merlion leijonapatsaalle.






Maanantaina lensimme Bangkokiin, Thaimaahan. Haimme päivällä muutaman tradikätkön hotellin läheltä. Viimeinen kätkö olikin sitten tunnetulla aikuisviihdealueella, jossa meno oli päiväsaikaan erittäin rauhallista. Palasimme illalla katsomaan menoa samalle alueelle, silloin olikin melkoisen erilaista. 






Lensimme tiistaina takaisin Singaporeen. Kävimme intialaisessa ravintolassa curryillallisella. Keskiviikkona matkustimme laivalla Indonesiaan Pulau Bintan saarelle.  Saarella oli kaunis hiekkaranta. Asuimme mökkikylässä, alueella oli myös useita hotelleja. Illan hämärtyessä pikkuiset liskot ilmestyivät mökkimme terassin kattoon liikuskelemaan. Vähän isommat liskot säikyttelivät sitten polkujen reunoilla. 

 








Hotellilla olisi saanut osallistua silkkimaalausiltapäivään. Torstaina ennen laivan lähtöä aviomies kävi hakemassa kuljettajan kanssa yhden kätkön kauempana olevasta kylästä.






Perjantaina lentomme lähti Suomeen hieman ennen puoltayötä. Päivällä ehdimme käydä kätköilemässä, löysimme mm. alkuviikosta aloittamamme multikätkön. Kävimme Singapore Flyerissä ja Marina Bay Sandsissa katselemassa maisemia. Komeita olivat.